Håll koll på hästen – med gps

Trygghet för ryttaren och ett sätt att mota tjuven. Det menar företaget Minifinder är syftet med den nya gps-tjänsten som lanseras till ryttare.

Trackern kallas för Atto och sägs innehålla så väl spårning i realtid som historik och alarm. Själva dosan ska fästas runt hästens hals och håller sedan koll på var hästen befinner sig. Datan går sedan av avläsa i en app.

Företaget påtalar också att man kan avgränsa gps-trackern med så kallade trygghetszoner – vilket innebär att dosan larmar om hästen befinner sig utanför zonen. Syftet är bland annat att skapa trygghet när barn rider ut ensamma, genom att föräldrarna kan följa ritten och se om ekipaget avviker från tänkt rutt.

Den lilla dosan är vattentät och kan användas som stöldskydd, uppger skaparna. Man menar att det är ett sätt att stoppa de sadelstöder som härjar runt om i landet. Syftet är här att ha en så kallad trygghetszon integrerad i dosan. Om sadeln lämnar det avgränsade utrymmet så larmar dosan och du kan följa vilken riktning stöldgodset förts.

– Vi vill förändra hästägarnas vardag. Att föräldern till en ung ryttare kan låta sitt barn rida på egen hand, att kunna stöldskydda sin utrustning, till att använda Attos ridhistorik för statistik. I slutändan vill vi skapa en upplevelse som förutom ökad trygghet även gör livet som hästägare roligare, säger företagets representanter i ett pressmeddelande.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.