Partille ridklubb prisas för sitt arbete. Foto: Sara Möndell

Här prisas klubben för sitt samtal om mens

Partille Ridklubb har utsetts till årets säsongsutmanare för sitt arbete att normalisera prat om mens. För arbetet får klubben såväl ära som prispengar.

Ridsporten består till stor del av flickor och kvinnor. Trots det råder det fortfarande tabu när det kommer till att prata om mens. Därför har FC Rosengård, med Lotta Schelin i spetsen och tillsammans med Libresse gjort en satsning på något som kallas för ”Mensutmaningen”. Det syftar till att börja prata om mens och på så sätt få en ökad förståelse bland unga.

– Inte ens inom ridsporten som ju är en utpräglad tjejsport, pratas det om mens och de utmaningar som kan finnas att träna och tävla och det vill vi ändra på nu, säger Hanna Jonebrant som är ridlärare och verksam inom Partille Ridklubb i ett pressmeddelande.

– När man rider är man ju i symbios med hästen, så självklart påverkar det hur bra det går på träning eller tävling om man inte mår så bra till exempel under mens. Det vill jag att vi ska prata mer om i klubben!

Partille Ridklubb är en av de ridklubbar som uppmärksammats för sitt arbete när det kommer till att prata om mens. Bland annat har klubben haft en tävling som kallats ”menshoppet”.

– Vi tyckte att ett event var en bra väg att på ett enkelt och avdramatiserat sätt fokusera på frågan och vi fick mycket fin respons från deltagarna under tävlingen, säger Hanna Jonebrant.

För utmärkelsen får nu klubben 10 000 kronor i prispengar.

Tips för att

Hanna Jonebrant på Partille Ridklubb ger några handfasta tips till klubbar som vill bryta menstabut.

  1. Prata om det! Avdramatisera samtalet och normalisera. Det är okej att fråga efter mensskydd och att säga att man kanske inte orkar träna fullt ut.
  2. Skaffa kunskap. Se till att informera ungdomar hur menscykeln kan påverka prestationer.
  3. Ha event eller tävlingar med tema mens. På så sätt får man fler delaktiga.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.