En käpphäst är också en häst. Det blev en riktig rysartävling. Foto: Fredrik Jonsving

Hon är bäst – på käpphäst

Reglerna är solklara. De 90 centimeter höga hindren ska hoppas, bommarna ska ligga kvar och tvåhandsfattning gäller. Käpphäst-SM blev en rysare in i det sista.

En kort pinne betyder hopphäst. En lång betyder dressyrhäst. Det får publiken lära sig när det var dags för käpphästhoppning i Elmia under Elmia Scandinavian Horse Show.

Dagen till ära tog Gry Forssell kommandot över speakermikrofonen och guidade publiken genom så väl reglemente som nervösa tävlande.

– En käpphäst kan se ut nästan hur som helst, säger hon.

Emma Palm och Amazing Danny var snabbast och vann. Foto: Fredrik Jonsving

Annika Björkqvist och Crusader Ice satsade över det första hindret. Landningen blev lite fel och ekipaget gick omkull, men Annika var snabbt uppe på fötterna igen. Det visar sig inte vara helt lätt att hålla två händer på käpphästen och hoppa samtidigt.

Inför tävlingen fick deltagarna beskriva sina hästar, var de kommer ifrån och hur de blivit till. Molly Sjöberg får frågan från Gry Forssell om hur hon laddat.

– Jag har tränat, säger Molly innan det är dags att förbereda sig för själva tävlingen.

Publiktrycket var hårt. Foto: Fredrik Jonsving

Det blev rysande snabba rundor för deltagarna. Men snabbast av alla var Emma Palm och Amazing Danny. På frågan om vad som är käpphästens bästa egenskap svarar ägaren utan tvekan.

– Att han är söt!

Emma Palm och Amazing Danny vann med felfri runda och tiden 18,23.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.