VM-laget Malin Baryard Johnsson med H&M Indiana, Henrik von Eckermann och Toveks Mary Lou,  PEder Fredricson på H&M Christian K samt VM-rookien Fredrik Jönsson och Cold Play. Foto': Kim C Lundin

Hopplaget vidare – Peder Fredricson glödhet

I halvtid kändes det skakigt, efter tredje ryttaren lite lugnare och när Peder Fredricson gjorde sitt kyliga bidrag så kokade Trust Arena i en våg av beundran, en av fem felfria på 119 startande.

Första omgången i laghoppningens andra klass är genomförd och de tio finallag samt individuella som gått vidare är framsållade. Sveriges lag anfört av förbundskapten Henrik Ankarcrona är ett av de tio lagen som får kämpa om platser på podiet och där ligger laget fyra inför avgörandet på 20,59, lite mer än två nedslag efter ledande Schweiz.

Fredrik Jönsson gjorde en stark ritt med Cold Play och återställde hoppet om finalplats.
– Jag har aldrig tvivlat om att vi skulle nå finalen och topp-10, sa Henrik Ankarcrona, efter att Peder Fredricson ridit.

Hans runda var en av de där som i likhet med när McLain Ward red försatte Trust Arena i nästan total andäktig tystnad. Först såg det nästan lite långsamt ut, H&M Christian K var fokuserad och storögd men sedan blev det allt mer tryck i ritten. Den amerikanska publiken är med, nästan för mycket, men när Peder klarat vattnet plus oxern och sedan gick in mot den sista svåra linjen var det många som höll på att tappa luft av spänning. Men åhh så elegant de löste det som vållat så många ekipage verkligt stora problem, det blev en barnlek. Felfritt, inom tiden och på en individuell tredje plats med 2,16 fel.

Peder Fredricson berättade tålmodigt för den samlade pressen om de olika faserna i sin ritt, många ville ha alla detaljer.
– Vi hoppade fram max en kvart och väl inne på banan stod han emot lite men jag håll min plan och sedan kom han igång. Det blev en bra anridning på vattnet och även sista linjen stämde perfekt.
– Det var viktigt att Sverige kom med, jag ville verkligen vara felfri. Vi har ett bra lag och alla hästar har egentligen hoppat bättre än hur det ser ut i resultatlistan, laget är värt att gå vidare, vi har kämpat för det här.
– Banan var väldigt teknisk, flera ändrade plan inför den sista linjen och det blev värre och värre ju längre klassen gick. Du var tvungen att över varje hinder direkt ha fokus på nästa för de tekniska svårigheterna var stapplade på varandra.
– Nu är jag otroligt sugen på att rida imorgon igen. Det vet jag att hela laget är.

H&M Christian K och Peder Fredricson Foto: Kim C Lundin

Sammanfattning
Schweiz behöll ställningen som ledare i lag genom framförallt Jannika Sprunger och Bacardi VDLs fina nollrunda med bara ett tidsfel. Gårdagens segrare Steve Guerdat och lagkamraten Martin Fuchs hade båda vars ett nedslag på världshästarna Bianca och Clooney, det säger något om svårigheten.

Totalt blev tio ekipage felfria på hinder men USAs stora hopp McLain Ward på kompetenta Clinta hade tidsfel liksom Jannika Sprunger, Adrienne Sternlicht, Kevin Staut och Laura Klaphake. Med facit i hand är fyra fel fantastiskt och något bara elva ekipage rodde iland.

Imorgon rider tio lag final och utöver det de 60 bästa individuellt som inte ingår i ett lag. Klassen startar 13:30 amerikansk tid, kl 19:30 svensk tid.

Lagställning
1. Schweiz 11,64 fel
2. USA 12,59 fel
3. Tyskland 18,09 fel
4. Sverige 20,59 fel

Individuellt
1. Lorenzo de Luca / Irenice de Horta 1,19 fel
2. McLain Ward / Clinta 2,08 fel
3. Peder Fredricson / H&M Christian K 2,16 fel

Övriga svenskar
17. Fredrik Jönsson / Cold Play 7, 23 fel
38. Henrik von Eckermann / Toveks Mary Lou 11,20 fel
50. Malin Baryard Johnsson / H&M Indiana 14,33 fel

Tidigare artiklar om lagklassen
”Jag har inte rest över halva jorden för det här”
Lagresultatet svajar – ”Jag borde varit felfri idag”
Dagens första VM-hjälte: ”Jag är rätt nöjd”

Lagklass dag 1
Fölfynd blev VM-häst: ”Det är häftigt”
Resultat, individuell ställning
Resultat, lagställning

WEG Tryon 2018

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.