Ryttaren tävlade trots veterinärens startförbud. Nu har personen stängts av av disciplinnämnden. Foto: Fredrik Jonsving

Hopptävlade trots att veterinär stoppade halt häst

Den unga ryttarens häst visade sig vara halt under veterinärbesiktningen inför en hopptävling i juni. Då startade ekipaget i en lägre klass dagen efter – utan att besikta om. Nu stängs de av för regelbrott.

Det var i mitten av juni som tävlingsveterinären stoppade ekipaget vid besiktning inför tävling på 120-höjd. Hästen kontrollerades av veterinären flera gånger och uppges ha varit tydligt halt. Enligt tävlingsveterinärens order fick ekipaget startförbud. Dagen efter tävlade dock ryttaren ändå – men då i 110 centimeter, som inte kräver veterinärbesiktning. Domaren reagerade dock på starten och kontaktade tävlingsveterinären för att se om hästen besiktigats om och gått igenom. Det hade den inte. Hästen genomgick också en extra veterinärbesiktning efter klassen och var då tydligt halt på samma ben som tidigare. Hästen uppges också varit tydligt försämrad.

I utlåtandet har den minderåriga ryttaren, så väl som ryttarens föräldrar, fått uttala sig. Man har gjort gällande att man kontrollerade hästen hemma under lördagkvällen och då ansett att man kunde starta ändå. 110-centimeter kräver normalt inte veterinärbesiktning. Men om ett ekipage tidigare under samma meeting belagts med startförbud får man inte starta någon klass, oavsett höjd, utan ny och godkänd besiktning.

Överdomaren delade ut gult kort, ryttaren stängdes av från tävlingen och resultaten från tävlingen ströks. Ryttaren stängs dessutom av i tre månader och båda föräldrarna stängs av i nio månader vardera.

Enligt protokollet från disciplinnämnden har de inblandade förklarat att de missuppfattat tävlingsreglerna. Detta tar dock inte disciplinnämnden hänsyn till då ryttaren har grönt kort och därmed ska kunna tävlingsreglerna.

Beslutet går att överklaga fram till 15 oktober.

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.