Hans-Peter Minderhoud med Glock's Johnson på VM 2014 och Cabachon på hingstvisning i Flyinge samma år. Foto: Kim C Lundin

Johnson och Cabachon tog hem hingstpris

Vilken fadershingst har mest framgångsrika avkommor i 5- och 6-årsklassen i respektive disciplin under Falsterbo Horse Show? Folksams stora hingstpris premierar de framgångsrika fäderna.

Under Falsterbo Horse Show delar Folksam ut hingstpris i respektive disciplin  till de som haft mest avkommeframgångar i årgångsklasserna. Priset har delats ut under många år och använder samma regler och räknesätt för båda disciplinerna. Det bygger på poäng per avkomma som deltar, som gör till final och sedan utifrån finalplacering.

Bland hoppavkommorna har det betytt att hingstar med många avkommor har dominerat då startfälten är långt över 100 hästar i varje årskull. På dressyren har det istället betytt att den hingst som har en vinnare får ett ointagligt försprång.

Bland hopphingstarna segrade Cabachon, född 2004 och är efter Casall, u. Lady Mobilcom, e. Concerto II, uppf Gerhard Schmid. Som 5-åring vann Cabachon 5-årschampionatet i Norge och kom 2:a i Folksam Scandinavian Open. I unghäst-VM 2009 kom Cabachon på en nionde plats. Under 2010 var Cabachon den mest använda hopphingsten i Sverige. Mellan åren 2010-12 betäckte han som mest och det finns över 270 hästar i årgångarna 2011-13.  Cabachon har tävlat internationellt på högsta nivå med flera ryttare. Han presterar alltså på topp i både sporten och inom aveln.

Nu finns Cabachon i Sverige och det är Lövsta Stuteri som är agent för hingsten. Framgångsrika avkommor till honom är Crusader Ice och Triton Hästak bland många andra.

Tidigare segrare i Stora Hingstpriset i hoppning är:
2017: VDL Cardento
2016: Diarado
2015: Party Dance
2014: Hip Hop
2009–2013: VDL Cardento

Bland gångartshingstarna segrade Hans-Peter Minderhouds OS- och VM-partner Glock’s Johnson TN N.O.P. Hingsten Johnson(KWPN f -02 e. Jazz u. Roxane e. Flemmingh, uppf P. Van de Vleuten) blev som 3-åring segerhingst i KWPN´s premiering och har sedan dess haft en spikrak karriär som genererat flera medaljer i både EM, VM och OS. I Sverige har hingsten närmare 80 svenskfödda avkommor. Han har otaliga framgångsrika avkommor och i Falsterbo segrade Inoraline W och Ipolita var i final, båda importerade och grundregistrerade i KWPN.

Tidigare segrare i Stora Hingstpriset i dressyr är:
2017: Zuidenwind 1187
2016: Furstenball
2015: Skovens Rafael
2014: Skovens Rafael
2013: Don Primero
2012: Bocelli 1044
2011: Blue Hors Don Romantic
2010: Sir Donnerhall
2009: Heslegård’s Rubin

Start- och resultatlistor FHS Longines hoppning klasser to-sö

Start-och resultatlistor FHS Equipe dressyr samt klasser lö-onsd

Vår guide till Falsterbo Horse Show

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.