En hjärnskakning kan ha förödande konsekvenser. Foto: Fredrik Jonsving

Rådet: Sitt inte upp efter att du ramlat av

Idrottsmän som får hjärnskakning riskerar både bestående besvär och men. Därför har en rad idrottsförbund skapat något man kallar ”Hjärntrappan”. En stegvis återgång till sin idrott efter en olycka.

Först och främst handlar det om att ha tålamod. Det spelar ingen roll om den drabbade  är ryttare, ishockeyspelare, fotbollsspelare eller annan idrottsutövare – slag mot huvudet ska tveklöst följas av vila. Den så kallade hjärntrappan består av sex steg. Först när alla sex stegen är avklarade anses det säkert att gå tillbaka till att utöva sporten.

Hos ryttare finns en långt gående tradition i att man ska upp på hästen samma sekund man ramlat av. Det är förlegat, menar idrottsförbunden, både nationellt och internationellt.

Det internationella Ridsportförbundet FEI ska framöver rapportera till de nationella förbunden om en ryttare misstänkts ha fått hjärnskakning under internationella tävlingar. Det är sedan upp till förbundet att guida den drabbade genom stegen i hjärntrappan. Sportavdelningen kan också stänga av ryttaren för internationellt tävlande under återhämtningen, uppger svenska Ridsportförbundet.

–  Det här är ett oerhört betydelsefullt arbete, säger Margaretha Rödén, läkare och ordförande i Svenska Ridsportförbundets fälttävlanskommitté till förbundets hemsida.

Slag mot huvudet har visat sig ge stora konsekvenser trots att utövaren har haft hjälm. Bland annat finns risk för  kronisk hjärninflammation och tidig demens.
– Vi måste också sprida information till sjukvårdspersonal på tävlingsplatserna samt till våra överdomare, säger Margaretha Rödén.

Hon ser också en fara i att sitta upp direkt efter en smäll.

– Att sätta sig på en häst direkt efter en hjärnskakning är mycket olämpligt. En ryttare som kanske har balanssvårigheter sätter sig på ett flyktdjur som kan tvärvända eller liknande, säger Margaretha Rödén.

I den omtalande hjärntrappan gäller det att klara av varje trappsteg innan utövaren får gå vidare och komma tillbaka till sporten. Ett automatiskt tävlingsförbud den kommande veckan efter en hjärnskakning kan också bli verklighet 2019. Sjukvårdspersonal och överdomare kan stoppa ryttare med misstänkt hjärnskakning från att tävla vidare.

Hjärntrappan är ett samarbete mellan en rad  idrottsförbund. De sex stegen innebär att utövaren först ska ha så kallad hjärnvila. Ingen tv, eller ansträngande fysisk aktivitet. Steg två innebär lätt träning och får inte utövas förrän 24-timmars vila genomförts och personen är symtomfri. Först i steg tre utövas viss del av den sport man normalt sett utövar, så kallad grenspecifika individuella övningar. I steg fyra och fem genomförs grenspecifika övningar först utan kroppskontakt och sedan med kroppskontakt i lag om det är en lagsport. Steg sex innebär återgång till match och tävling.

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Hjärnskakning

En hjärnskakning är en hjärnskada som påverkar hjärnans normala funktion. Den orsakas av ett direkt eller indirekt våld mot huvudet.

En hjärnskakning kan ha många konsekvenser. Bland annat ständig huvudvärk, stresskänslighet och/eller migrän. Standardiserade undersökningar så som röntgen, magnetkamera eller datortomografi brukar genomföras.

Det är viktigt att den skadade personen inte lämnas ensam de första timmarna.

En ryttare som ramlat av ska inte köra bil.

En ny hjärnskakning nära in på en tidigare ökar risken för kroniska besvär och hjärnskador.

Källa: Svenska Ridsportförbundet

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.