Bränt gräs  och mörka moln i horisonten, sommarens torka har redan fått svåra konsekvenser. Foto: Kim C Lundin

Slaktkö i torkans spår

Det är kö till slakterierna för framförallt lamm och nötdjur. Frågan är, slaktas även hästar i foderbristens spår? Ridenews har pratat med några slakterier.

Slaktköer för hästar och andra djur till följd av den extrema torkan i landet? Jo, det både stämmer och inte stämmer.
Det var i början på juli som LRF:s ordförande i Mälardalen, Per Pettersson till Mitti.se varnade om extrema förhållanden och sa då att hästar skulle kunna behöva slaktas ut. Flera av slakterierna som även tar emot hästar håller semesterstängt till någon vecka in i augusti, trycket är inte så stort.

På skånska slakteriet Sjunkaröd, Skånska kött och vilt, är ägaren Per-Olof Andersson klart medveten om att årets förhållanden är extrema.
Har ni fler hästar till slakt i år än tidigare år?

Per-Ola Andersson Foto: Privat

– Det är ingen anstormning än, det brukar vara en ökning i slutet på sommaren,  vi har två hästar till slakt idag och några nästa vecka. Det är tydligt att det inte har minskat heller. På årsbasis brukar det handla om runt 100 hästar hos oss, då är cirka 10-15 stycken sådan som går till destruktion, övriga går in i livsmedelskedjan. Köttet köps till stor del av charkuteriproducenter, de finare delarna går till restauranger i Stockholms-området.
Hur ser det ut för övriga djurslag?
– Vi har nu fullbokat fram till jul i stort sett med lamm och nötdjur. Då har vi ändå gått upp från att slakta fyra dagar i veckan till fem dagar för att möta behovet. Så här års så brukar vi ha uppbokat en till två månader framåt. Hur mycket vi tar in handlar om hur mycket vi kan sälja vidare och har beställningar på.
De djuren som kommer in nu, märks foderbristen av på dem?
– Ja det gör det, vi har till stor del samma bönder som kommer med sina djur till oss år från år och nu hamnar de i en annan form- och kvalitetsklass sett till fettansättning. De är inte alls vanvårdade men de saknar hull och muskler som samma uppfödares djur brukar ha och det beror på foderbristen.
Vad får en hästägare betalt för en häst som blir livsmedel?
– Det är inte mycket men det innebär åtminstone en intäkt istället för en utgift. En häst på runt 500-600 kg kanske ger 1500 kr till sin ägare medan en avlivning med destruktion kostar 5000 kr plus moms och eventuella avgifter för var den utförs.
Har ni haft några hästar som tagits bort med direkt hänvisning till torkan?
– En eller annan äldre trotjänare som kanske hade klarat sig men som nu får sluta på grund av foderbristen.

Ute på Vikbolandet finns slakterietVikbolandsköttsom drivs av Niclas Nordqvist. De har just nu lågsäsong och slakteriet går på sparlåga.

Niclas Nordqvist Foto: Privat

Har ni märkt av en ökning av antalet hästar?
– Vi har ännu inte märkt av någon särskild ökning, vi fick tillstånd 2012 och de tre senaste åren har vi ungefär legat på runt 200 hästar per år som vi slaktat.
Vem är det som köper hästkött från er?
– Vi har ett avtal med Kolmårdens Djurpark där de tar emot hästkött till sina många rovdjur. På unga fina hästar sparar vi ut de bättre delarna som filé och ryggbiff och de säljs till restauranger.
Har ni märkt av ett ökat tryck på de andra djurslagen?
– Nej, faktiskt inte, det känns än så länge som ett helt normalt år. Här uppe går alla och hoppas på en eller två rejäla regnskurar för lite betesåterväxt som kan rädda det eller en andra skörd.
Har ni haft några hästar som tagits bort med direkt hänvisning till torkan?
– Någon enstaka av de äldre hästar vi tagit bort i sommar har man hänvisat till att man väntat men nu med foderbrist så tas beslutet att ta bort dem.

En kontakt med Gotlands Slagteri ger beskedet att de upphörde med hästslakt 29 juni och det innebär att det på ön inte finns avsättning för hästar till livsmedelsproduktion.

Uppe i Dalarna har man precis öppnat Delsbo Slakteri efter lite semesterstängt. Där slaktades under 2017 strax under 100 hästar under 2017. I år är det många hästägare som ringer och frågar men man upplever det inte som mer än vanliga år. Bengt Eriksson är vd och berättar att hästfolk utmärker sig, inte mer i år än andra år men på ett lite negativt sätt.

Bengt Eriksson. Foto: Privat

– Det brukar alltid vara hårt tryck på slakt av häst inför hösten när det är dags att hitta stallplatser. Det som är tråkigt är att hästägare bokar tid till sin häst och kommer sedan inte utan uteblir helt. Vi har alltid kö för att slakta hästar på hösten, inte mer i år än andra år men det känns som att det är en månad tidigare än vanligt, förklarar Bengt Eriksson
– På grund av andra stora kunders rädsla för att deras kött ska komma i närheten av hästkött, ett trist resultat av hästköttskandalen, kan vi bara slakta hästar en dag i veckan var fjortonde dag och då har vi inga andra djurslag i produktionslinjen. Då blir det svårt när en del inte ens hör av sig.
Varför uteblir de?
– Det är nog en blandning, kanske lite kalla fötter, kanske de försökt sälja hästen och sen går affären inte i lås och då kommer de tillbaka.
Har ni hårt tryck på slakt av andra djurslag på grund av torkan?
– Det känns som om det är ungefär samma volym men en månad tidigare, det är för tidigt att uttala sig om kvalitén än. Vi har runt 1500-2000 djur i kö till slakt och vi kan ta hand om 180-200 djur per vecka så visst är det tryck.

Flera slakterier sammanfattar läget som att det är för tidigt att ännu vara säkra i analysen om torkans effekter. Ju längre söderut i landet desto högre tryck har slakterierna från de vanligaste djurslagen som får och nötdjur.

Här finnas landets alla slakterier som tar emot häst.

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

 

 

 

fakta

LRF i Mälardalens ordförande Per Pettersson uttalande till Mitti.se / https://mitti.se/nyheter/hastar-kommer-behova-skjutas-av/

– ”Det löser sig” brukar vi höra från dem, men i år tror jag inte att det gör det. Så svår är torkan. Jag vill verkligen uppmana de som har häst att jaga fatt i foder, och det nu. Det är bråttom.

Hur ska de göra?
– De måste ringa alla de känner och kolla på Facebook. Men det kommer bli otroligt svårt och man måste faktiskt mentalt förbereda sig på att man inte kommer att kunna ha kvar sin häst.

I värsta fall kan det röra sig om att behöva avliva hästen, menar han.
– Förskräckligt att skicka en häst på slakt i förtid, det är som en gammal kompis, men det är bättre än att de svälter ihjäl.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.