Nyårslöften till dig själv och din häst Photo: KimC.nu by Ateni AB

Tio hästiga nyårslöften du verkligen kan hålla

Nyårslöften är inte lätta att hålla, vi startar året med goda intentioner. Här är ett antal hästiga nyårslöften som du kommer att klara av enkelt.

Det är inget krav att avge nyårslöften, det verkar dock vara en instinkt hos de flesta att vilja starta ett nytt år på ett oskrivet blad. Som hästintresserade är vardagen ofta intecknad och övertecknad, det är inte lätt att klämma in mer. De här nyårslöftena kan ge dig förnyad energi under året och varje dag. Om inte något av dem passar så ta i alla fall en funderare på nummer 10, så självklar att det knappt behövs ett nyårslöfte.

Tio nyårslöften du har alla möjligheter att hålla

1 Städa ur din ryktlåda/spann/bag innan januari månads utgång och fortsätt göra det en gång i månaden. Du vet att det behövs…

2  Läs någon instruktions-  och träningsbok med en känd ryttare som författare och prova åtminstone en övning från dem. Om det är Kyra Kyrklunds alster eller Jan Brinks Dressyrskolan eller något helt annat, bli inspirerad.

3 Besök ett evenemang eller tävling i en ny disciplin, något du inte sett innan. Det behöver inte vara något speciellt, kanske ett avelsevenemang eller en mindre lokal tävling, kanske ta reda på vad Working Equitation egentligen är.

4 Var organiserad och väl förberedd när det kommer till din hästs rutinmässiga hälsoundersökningar såsom tänder, vaccinationer och avmaskning, boka tid med respektive veterinär eller tandläkare i god tid.

5 Titta på framridningen på en tävling istället för vad som sker på banan, försök plocka upp tre tips som du kan använda i din egen träning med din häst.

6 Skaffa ett hopprep och förbättra din egen fysik genom att träna minst tre dagar i veckan. Utmana dig själv genom att bestämma hur många hopp du ska göra innan du får vila.

7 Skura din hästs krubba och vattenspann, ute och inne, oftare. Vi har alltid goda intentioner att göra det ofta men det är inte sällan en syssla som hamnar sist i kön.

8 Sortera ut utrustning som du inte längre använder och sälj det på nätet eller häng på en lokal loppis, det ger plats i skåpet för andra saker och pengar i fickan att köpa dem för.

9 Var frivillig funktionär på en tävling en eller flera dagar under året. Utan frivilliga står sporten still och det känns gott i själen att hjälpa till.

10 Ge kärlek till din häst – varje dag. Ge dem kel eller kli eller både ock allt efter deras personlighet. Tala vänligt, var lugn när du hanterar dem, var din hästs trygga klippa och tänk på vilken sinnesstämning du är i – hästar är som humörantenner och plockar upp om du vibrerar i baktakt. Lått 2022 bli året då ni svävar fram i en bossanova tillsammans.

Gott  slut och Gott Nytt 2022!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.