Bristen är enorm. Foto: Fredrik Jonsving

Torkan ger fortsatt foderpanik

Torkan fortsätter att så hårt mot Sverige. Många lantbrukare oroas av missade hö och hösilageskörder. Det kan till och med bli så illa att djurägare tvingas till nödslakt.

Sverige har i möjligaste mån gått samman för att hjälpa djurägare. Ett flertal kommuner har erbjudit bönder att slå marker som normalt sett inte används till foderproduktion. Men oron hos de svenska djurägarna fortsätter att stiga i takt med att torkan fortsätter.

– Vi har blivit nedringda från lantbrukare sedan medierna rapporterat om djurfoderbristen. Då kom kommunalrådet på att vi kunde göra våra marker tillgängliga, säger Karolina Gnosspelius, plan- och exploateringschef i Staffanstorps kommun till Lokaltidningen Hässleholm.

Det skriver lantbrukets affärstidning. Många fler kommuner hakar på trenden.

En höst ska äta ett kilo torrsubstans per 100 kilo häst per dag. I hö motsvaras det av 1,2 kilo och för hösilage handlar det om 1,4–2 kilo uppger Svenska Ridsportförbundet.

Linda Kjellberg, huvudlärare i hästkunskap på Ridskolan Strömsholm och foderexpert har säger såhär till förbundets webbplats.
– Det är inte optimalt, men det är det minsta du kan ge. Om du har möjlighet så komplettera med halm för att ge dem möjlighet att få i sig tillräckligt mycket fiber och en lång ättid.

Har du problem med torkan? Kontakta redaktionen.

Tips!

Använd hönät eller häck för att undvika att foder går till spillo när hästen trampar runt det.

Ha hästarna på betet så länge som möjligt – det sparar på vinterns förråd.

Mät och väg ditt foder och håll koll på tillgång och efterfrågan. På så sätt vet du exakt vad du kommer behöva nästa säsong.

Gör en grovfoderanalys.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.