Clooney och Martin Fuchs Foto: Kim C Lundin

Världscupkvalet i Basel – populär hemmaryttare tog segern

Det var ingen bra svenskdag när det var dags för omhoppning i världscupkvalet i Basel. Inte ens en handfull gick vidare till omhoppning men segraren gladde hemmapubliken.

Världscupkvalet i Basel

Som enda svenskar rider Peder Fredricson på H&M Zaloubet (SWB f-07 e Maloubet de Pleville-Robin Z, uppf Ann-Sophie Persson och Hans Orest) och Stephanie Holmén på H&M Flip’s Little Sparrow (SWB f-06 e Cardento-Robin Z, uppf Kristina Larsson).  Stephanie startade som nummer 16 med 8 fel som resultat och Peder gick ut näst sist med startnummer 39.

Första felfria ekipage blev Marc HoutzagerSterrehof’s Calimero, de var en av tre at dela på miljonerna i Global Champions Tour Prague Playoffs. Belgaren Pieter Devos har varit i suverän form länge, med Apart ordnade han omhoppning.

Årets häst och ekipage i Schweiz är Martin Fuchs och Clooney, Vm-silvermedaljörer. De blev tredje par till omhoppning och hemmapubliken i världscupkvalet i Basel jublade.

Tiden fortsatte att kräva sitt tribut när Eduardo Alvarez Axnar och Rokfeller de Bois Margot var tredje felfria ekipage på hinder men fick förargligt tidsfel.

Gudrun Patteet och Sea Coast Pebbles Z gjorde en klockren ritt — som var för långsam. Patteet han knyta näven och jubla över ännu en fin insats, de segrade i Helsingfors, innan hon sällade sig till gruppen med tidsfel. Christian Ahlmann och hingsten Clintrexo Z har visat god form i vinter, inte minst med segern i Mechelen, här blev det fyra fel.

Peder Fredricson och H&M Zaloubet hade bara tre felfria före sig när de äntrade banan. Det var inte deras dag och det blev tre bommar ner.  Totalt blev det bara tre vidare till omhoppning.

Peder Fredricson och H&M Zaloubet Foto: Kim C Lundin

Omhoppning

Marc HoutzagerSterrehof’s Calimero inledde starkt med en både effektiv och stilsäker felfri ritt.

Sterrehofs Calimero och Marx Houtzager Foto: Kim C Lundin

Pieter Devos och Apart var mycket kvickare men rev ett hinder. Det var knäpptyst i arenan när Martin Fuchs och Clooney startade sin ritt. Och visst levererade hemmahoppet – med en en sekund och mer till godo på Houtzager vann ;Martin och Clooney karriärens andra kvalseger genom att ta hem  världscupkvalet i Basel.

Live-resultat

Världscupställning

Med tävlingarna i Basel är det fyra kval kvar i världscupen i den västeuropeiska ligan. Det är 18 ekipage som får rida finalplatser till Göteborg i början av april. Peder Fredricson är bästa svensk med 40 poäng. Irma Karlsson har 31 poäng, Henrik von Eckermann har 30 poäng. Douglas Lindelöw som segrade med Zacramento i premiären i Oslo har 20 poäng och Stephanie Holmén står på 17 poäng.

Startlista i Basel
Banskiss Banbyggare är Frank Rothenberger

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.