Brittisk lagyra, guldmedaljör Rosalind Canter med Allstar B och silvermedaljören Padraig McCarthy på Mr Chunky. Foto: Kim C Lundin

VM-guldet till britterna – Sverige utan OS-kval

Hoppmomentet blev mest utslagsgivande delmoment i årets fälttävlans-VM. De tre ledande nationerna höll i sina placeringar ända in i mål.

I dagens avslutande hoppning fanns ett enda hägrande mål för det svenska laget i fälttävlans-VM – att bärga kvalplatsen till OS för att ha två lugna år framför sig. Chanserna till individuella framskjutna placeringar var borta men en sjundeplats skulle säkra kvalet.

Sveriges VM gick hyggligt tills tredje och sista ryttaren Ludwig Svennerstål drog på sig fler fel än vad som gick att räkna, resultatlistan visar 28 fel på Stinger. Då hade Niklas Lindbäck och Focus Filiocus haft två hinder ner och Louise Svensson Jähde såg ut att gå mot en suverän felfri ritt med Waikiki när sista hindret föll efter ett ryttarfel.  Ett VM som började med medelbra dressyr, godkänd terräng avslutades med hoppning som inte räckte någonstans.

Attans, Waikiki och Louise Svensson Jähde river sista hindret på en annars verkligt fin runda. Foto: Kim C Lundin
Focus Filiocus och Niklas Lindbäck såg både fräscha och fokuserade ut, två ner trots pigga ben. Foto: Kim C Lundin
Ett av många hinder som Stinger och Ludwig Svennerstål hade ner. Foto: Kim C Lundin
Enligt förbundskapten Fredrik Bergendorff blir det nu OS-kval via EM och Nations Cup. Ett EM som var tänkt för ekipage på väg upp och aktuella för ett eventuellt OS i Tokyo 2020.
– Besviken, ja, såklart, vi har jobbat hårt för det här, nu får vi analysera varför det  blev på det här sättet, sa Fredrik Bergendorff efter debaclet.
För ett antal andra nationer gick det verkligt strålande. Britternas VM kan bara beskrivas som något i uppvisningsklass fram till hoppningen med lysande dressyr, klockren terräng och sedan två nerslag för laget sedan Gemma Tattersalls 12 fel kunde räknas bort. Individuella guldmedaljören Rosalind Canter med Allstar B har varit en sinnebild av fokus över hela mästerskapet  och dagens hoppning var inget undantag.
– Jag har allt att tacka min häst för som hela tiden har bara sagt: Jajamen, absolut. I alla lägen så bara ställer han upp för mig, en helt fantastisk individ helt enkelt, sa en lätt överväldigad och mycket lycklig vinnare.

Allstar B och Rosalind Canter på väg mot guld. Foto: Kim C Lundin
Irland skapade historia med första medaljen på flera decennier och glädjen från laget över dels lagsilver och individuellt silver för Padraig McCarthy med Mr Chunky visste inga gränser.
– Jag har drömt om den här dagen i sex månader, om du inte kan se det framför dig kan du inte göra det. Min häst är en bra hoppare, jag har varit hoppryttare, det här var hur enkelt som helst. Mina första två år som hoppryttare jobbade jag hos den store Rolf-Göran Bengtsson i Sverige, sa Padraig innan han drog sitt livs enastående historia för den samlade pressen.

Silvermedaljör Padraig McCarthy på Mr Chunky. Foto: Kim C Lundin
Det franska laget tog hem bronset men var tvungna att dra som en avlöning rakt ut från Tryon efter ceremonin då deras flyg var bokat riktigt tajt, ingen hade räknat med att tävla på måndagen.
Från ledare över natt till bronsmedaljör blev Inrid Klimkes lott när hon som sista ryttare såg ut att gå mot ett guld. Inför sista hindret var hon felfri med en otroligt fräsch SAP Hale Bob OLD. Då föll sista bommen och en samfälld suck kom från både Ingrid och publik.
– Jag vet faktiskt inte varför vi rev, jag kom in bra på de sju språng jag planerat för, vi hoppade av bra, jag tyckte vi var rena över oxern men när jag vände mig om så konstaterade jag att, nej, så var det inte.
– Men jag kan inte vara missnöjd, visst var jag initialt besviken men ”Bobby” har inte gjort ett fel på hela helgen förrän precis nu, det går inte att vara missnöjd då, sa Ingrid Klimke som tog guld 2017 på EM.

Här ryker guldet för Ingrid Klimke när sista hindret åker för SAP Hale Bob OLDs hovar. Foto: Kim C Lundin

Lagmedaljer:
Guld Storbritannien 88,8 straff
Silver Irland 93 straff
Brons Frankrike 99,8 straff 

9:e plats Sverige 155,50 straff

Individuella medaljer:
Guld Rosalind Canter / Allstar B 24,6 straff (noll fel terräng och hoppning)
Silver Padraig McCarthy / Mr Chunky 27,2 straff (noll fel terräng och hoppning)
Brons Frankrike 99,8 straff 

Lagresultat
Individuellt resultat

WEG Tryon 2018

Blött blött på VM i Tryon
OS-kval hägrar – känsligt läge

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.