Simone Blum och DSP Alice rörde inte en bom på hela VM. Foto: Kim C Lundin

VM:s självklara guldmedaljör – Simone Blum

En guldmedaljör som gick felfri i mål efter fem rundor, en silvermedaljör med ett nedslag och en bronsmedaljör som kallar sin häst före en prinsessa. Det är trion som intog prispallen på VM i Tryon.

När Simone Blum korsade mållinjen i VM:s slutliga individuella hoppfinal hade hon och DSP Alice inte rört en bom på hela veckan. Redan under lördagens besiktning syntes det hur fräsch stoet var, pigga ögon och lätta ben. Den stora spekulationen innan finalens start var – skulle 29-åriga Simone Blum utan tidigare mästerskapserfarenhet verkligen kunna hålla nerverna i styr och fortsätta med felfria rundor? Hästens kapacitet ifrågasattes inte av någon. Efter första finalomgången blev nog de flesta konkurrenterna mer nervösa – Simone darrade inte på manschetten överhuvudtaget utan satte ännu en klockren ritt med stoet, endast ett tidsfel på hela veckan.
Martin Fuchs och Clooney hade tidsfel medan Steve Guerdat på SWB-stoet Bianca var en av få felfria inom den snävt satta tiden som blev en utslagsfaktor i runda 2.

Den som inte hade nerverna under kontroll i andra rundan var Max Kühner, från en stabil silverposition blev det en 6:e plats efter två rivningar och tidsfel, Schade för österrikaren som sett ut som säkerheten själv tillsammans med Chardonnay under veckan.

Simone Blum var inte blyg på podiet utan tog en härligt självklar plats trots sin debut. Foto: Kim C Lundin
Simone Blum är den första kvinnliga VM-vinnaren sedan VM-formatet introducerades 1990 med VM i Stockholm. Just att hon var den första kvinnliga vinnaren påpekades om och om igen under presskonferensen i denna annars så jämlika sport. Simone Blum och DSP Alice vann för att de red felfritt fem rundor på raken, vilket vinnaren själv påpekade.
– Jag vinner inte för att jag är kvinna utan för att vi gjort bra ritter jag och Alice.
– Alice har hoppat verkligt bra, hon har gjort fem felfria rundor, hon kämpar alltid och har det största hjärtat. Hon ville nog verkligen vinna idag för hon hoppade verkligen fantastiskt.
– Jag var inte nervös de andra dagarna men idag kändes det verkligen. Men om jag rider bra så rör Alice aldrig en bom så när vi väl kom in i arenan klarade jag bra av att fokusera, det har jag lätt för.
Hon har haft Alice i många år efter att hennes fästman Hans-Günter Goskowitz, även han hoppryttare, hittat hästen.
– Om fyra veckor ska vi gifta oss – då blir det lättare, då heter han Hans-Günther Blum. Alice var väldigt speciell från början men vi har alltid trivts ihop, faktiskt växt ihop och hon har alltid hoppat väldigt bra.
Steve Guerdat är ryttaren med så mycket tävlingsinstinkt att när det inte går bra är det svårt att komma nära, det ryker om öronen på honom. Idag var läget annorlunda, Guerdat var glad, faktiskt rörd när han ombads kommentera hur det kändes.

– Jag har alltid velat att Bianca skulle få en medalj, hon har många gånger hoppat så att varit värd högre placeringar och jag har inte kunnat ge henne det. Hon är en prinsessa som älskar att hoppa och flyga över hindren, det är så sällsynt att en häst ger en sådan känsla i topptävling, alltid, varje gång, igen och igen.

– Bianca har ett perfekt språng och otrolig ridbarhet, när hon är så lugn som idag är det fantastiskt.
– Martin Fuchs är som min bror, hans familj behandlar mig som en tredje son, så det är så häftigt att vara på podiet med honom, det gör det här alldeles speciellt.
Martin Fuchs är bara 26 år och gör även han sitt första VM. Sedan har den begåvade ynglingen med berömd far och farbror i sporten redan hunnit med ett OS, två senior EM och två världscupfinaler.
– Min häst är en av världens bästa, han har hoppat helt otroligt för mig och det är helt fantastiskt att vi kan vara här idag. Han opererades för kolik efter Basel (reds anm januari 2018), vi var så oroliga och det gör medaljen så speciell.
– Jag tänkte inte mycket på tiden under min andra ritt för jag visste att jag kunde ha ett tidsfel på Steve utan problem för min egen placering, därför blev det två tidsfel.
Silver till Martin Fuchs, guld till Simone Blum och brons till Steve Guerdat. Foto: Kim C Lundin

Medaljörer:

Guld Simone Blum med DSP Alice (DSP f -07 e Askari-Landrebell)

En härligt kompetent guldmedaljör är 29-åriga Simone Blum på DSP Alice. Foto: Kim C Lundin

Silver Martin Fuchs med Clooney (Westf f -06 e Cornet Obolensky-Ferragamo)

Martin Fuchs och fantastiska Clooney som buköppnades så sent som i början på året. Foto: Kim C Lundin

Brons Steve Guerdat med Bianca (SWB f -06 e Balou du Rouet-Cardento, uppf Skattagården AB)

Steve Guerdat med Bianca som är uppfödd i Sverige. Foto: Kim C Lundin

Resultat
Banskiss omgång 1
Banskiss omgång 2

Resultat, individuell ställning

Tidigare artiklar om lagklass och individuell final
Utslagsgivande första runda – Fredrik Jönsson vidare
Peder Fredricson: ”Det är så mycket jobb bakom medaljen”
Henrik von Eckermann: ”Jag sparar henne till Göteborg”
VM-bildbomb: Omhoppning och medaljer
Silver till Sverige efter rafflande omhoppning
Hopplaget vidare – Peder Fredricson glödhet
”Jag har inte rest över halva jorden för det här”
Lagresultatet svajar – ”Jag borde varit felfri idag”
Dagens första VM-hjälte: ”Jag är rätt nöjd”

Lagklass dag 1
Fölfynd blev VM-häst: ”Det är häftigt”

WEG Tryon 2018

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.