Foto: Kim C Lundin

Falsterbo Horse Show vill främja god ridning – satsar på ny ponnyklass

”Falsterbo Pony Equitation” är en nysatsning som får premiär under Falsterbo Horse Show i sommar.

Tävlingen är öppen för ryttare 10-13 år (födda 2009-2012) på kategori B och kategori C. Ekipagen kvalar på tre kvaltävlingar med start v. 18 i Sundbyholm. Följt av Hammarö/ Wermland Equestrian Games v. 23 och slutligen Båstad/ Båstad Horse Show v. 24.

Tävlingens format är något helt nytt i Sverige och innefattar moment där ryttaren ska visa god kontroll och samarbete med sin ponny. Banan har inslag såväl volter, travbommar, avbrott och galoppfattningar på anvisade platser.

Jana Wannius, ordförande Falsterbo Horse Show berättar med om initiativet.

– När Falsterbo Horse Show arrangerade SM i hoppning 2020 insåg jag att det fanns stora brister i både utbildning och horsemanship hos många ponnyekipage. För att ge ponnyer och unga ryttare bästa starten på sin karriär så har vi valt att starta den här typen utav tävling som internationellt har varit väldigt framgångsrik men som hittills inte funnits i Sverige.

Finalen kommer vara öppen för totalt 12 ekipage, 6 kategori B och 6 kategori C och går på Falsterbobanan onsdagen den 13 juli (uppvärmning) och fredag 15 juli (final). Jana Wannius fortsätter.

– Den här klassen handlar inte om att rida runt och hoppa hinder efter hinder. Ryttarna kommer ställas inför en rad test för att man har kontroll på sin ponny. Målsättningen är att det ska vara harmoniska rundor där ryttare och ponny samarbetar på ett bra sätt.

Stephanie Holmén, landslagsryttare och beridare på Grevlundagården är positiv till den nya klassen i Falsterbo.

– Det ska bli väldigt roligt att se det nya tävlingsformatet i Falsterbo. En bra kommunikation med sin häst främjar att kunna rida med en fin inverkande sits, rytm och balans. Att lägga vikt vid detta redan i ung ålder är något man sen har med sig hela livet.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.