Hanna Kivisaari använder blodiglar vid sina behandlingar på häst. Foto: Privat
Ride TV

Biter till – med närmare 200 tänder

Tanken på att sätta en avlång, något slemmig, och bitande filur på kroppen ger många rysningar. Men blodigeln har många läkande förmågor, menar de som använder dem. Nu har turen kommit till att behandla häståkommor med hjälp av blodiglar.

Så kallad åderlåtning, det vill säga behandling med blodiglar är ett ganska välkänt begrepp inom humanmedicinen, i alla fall tidigare än 1800-talet. Sedan dess har användningen minskat, men förekommer. Nu mera går behandlingen under namnet hirudoterapi.

Hanna beskriver sina arbetskamrater som effektiva och vackra. Foto: Hanna Kivisaari

Hanna Kivisaari är en av dem som använder iglar i sina behandlingar på häst. Effektivt – men skrämmande för många, berättar hon.

– De flesta tycker att det är jätteäckliga till en början. Men de brukar ändra sig efteråt och vara jättepositiva, säger hon.

Hanna bor och arbetar i Finland. Men fenomenet med behandling av blodiglar har fått ett uppsving även i modern tid. Metoden sprider sig och det finns ett fåtal utövare även i Sverige.

Hur går det till? 

– Man visar ett ställe som man vill behandla, exempelvis en senskada. Blodigeln biter sig fast och suger blod, säger Hanna.

Igeln sprutar in ett ämne som gör att blodet inte koagulerar. Ämnet i sig innehåller enzymer som sägs verka smärtstillande och påminner om bedövningsmedel, berättat Hanna Kivisaari.

När igeln – som för övrigt har mellan 170 och 200 tänder – biter hål på huden sticker det till. Men det onda släpper snart säger Hanna som själv behandlat en ytlig blodpropp med just blodiglar då hon ansåg att det blodförtunnande läkemedlet hon fick injicerat inte gav önskad effekt.

– Men med bara tre behandlingar med iglarna var det nästan helt borta, säger hon.

Sticker till

Just själva bettet är också något som hästarna kan reagera på inledningsvis. Hanna beskriver det som ett kraftigare myggbett.

– De kan rycka till lite och vissa blir faktiskt lite oroliga. Men de allra flesta brukar reagera som vid massage att de står och sover sedan.

Iglarna används till flera åkommor på häst. För att nämna några berättar Hanna Kivisaari om behandling av exem, inflammationer, sårskador eller för att motverka eller minska ärrbildning.

– Man kan också använda dem vid stela muskler.

– Användning av iglar är inte vanligt, men det förekommer. Många av oss använder det som ett komplement till massage bland annat, säger hon.

Bor i kylen

När blodiglarna inte jobbar så förvaras de kallt.
– De bor i en burk vatten i kylskåpet, säger Hanna och skrattar.
Hon förklarar att iglar för medicinskt bruk odlas i sterila miljöer innan de kan tas i bruk för behandling. Det går alltså inte att skörda iglar i naturen och använda.
Igel under arbete. Foto: Hanna Kivisaari
Själv tycker Hanna både iglarna är effektiva – och  tjusiga.
– De är faktiskt jättevackra, tro det eller ej. Det är färgerna och mönstren. De är svarta med grön mage och lite gröna ränder på sidorna med röda ränder på ryggen, förklarar hon.
För varje behandling går det åt mellan två och fem blodiglar och de suger blod mellan 20 minuter och en timme innan de själva släpper taget.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.