Kvardi älskar getterna Jerka och Avicii till matte Ida Hanells belåtning. Foto: Privat
Ride TV

Islandshästen Kvardi tjänstgör som gettrampolin

Islandshästen Kvardi blev mobbad av hagens andra häst och stod alltid ensam. Nu har han fått nya kompisar – i form av två getter. ”Det är underbart att se”, säger matte Ida Hanell.

Getterna Jerka och Avicii skulle slaktas varpå Ida bestämde sig för att ta sig an de små gynnarna. Hästen Kvardi, som så gott som alltid stått för sig, själv knöt an till getterna på ett sätt som matte aldrig kunde anat.

– Han är verkligen jättekär i sina getter, säger hon.

Ida berättar att Kvardi haft det tufft innan han fick komma hem till familjen för drygt ett år sedan.

– Han var väl mer eller mindre projekthäst när vi köpte honom. Han har varit rädd för i princip allt. Särskilt karlar. Vi fick knappt komma i närheten av honom när han kom hit, säger Ida.

Med tålamod och mycket arbete har nu 19-åriga Kvardi knutit an till Ida. Men något hästsällskap har han inte trivts med. För två månader sedan flyttade getterna in – varpå Kvardi ändrade personlighet helt. Numera umgås han alltid med getterna i hagen. Bland annat låter de små rackarna honom vikariera som trampolin – vilket han själv inte tycks bry sig om.

– De har börjat gjort det där nu. Det var himla kul att vi fick det på film, säger Ida.
Här i filmen intill kan du se Jerka och Avicii leka med Kvardi. Hästen fungerar inte bara som trampolin utan också tjänstgörande trygghetsbevakare, avslöjar matte.
 – De är mörkrädda, haha, säger Ida.
– Getterna vill inte gå ut på morgonen om det är mörkt. Då vänder de och springer in igen. Kvardi brukar gnägga på dem, säger Ida.
Inte heller tänker de stanna i hagen när Kvardi går in för att ridas.
– Jag måste ta in dem då. Annars stannar de inte i hagen. De är väldigt roliga att ha att göra med. De springer omkring i stallet och höll på att riva stället de första dagarna, säger Ida och skrattar.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.