vatten sjukdom nonsens

Så farligt är virusabort

EHV–1, så heter det smittsamma och mycket farliga abortviruset egentligen. Viruset kan orsaka allt från feber till att dräktiga ston kastar sina föl sent i dräktigheten.

En känd svensk hästbloggare fick i veckan sin dom av ridsportens disciplinnämnd. Bloggaren stängs av i nio månader efter att ha åkt på tävling med en häst som stod på samma gård som ett sto som kastat sitt föl. Man misstänkte att orsaken var virusabort och prover skickades iväg.

Ridsportförbundet valde att stänga av både bloggaren tillika hästägaren, samt ryttaren. Ryttarens straff blev sex månaders avstängning. Bloggaren har aviserat att man ser över möjligheten att överklaga beslutet då den smittade hästen inte vistats med eller i närheten av resterande hästar på gården.

Vilande virus

EHV–1 kan vara lurig då hästar som inte alls visar symptom kan bära med sig smittan.Viruset kan ligga vilande och aktiveras vid exempelvis stress.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har redogjort att man mellan åren 2011 och 2016 haft två till 13 indexfall med viruset årligen inrapporterat till Jordbruksverket. Med indexfall menar man den första hästen i varje stall som drabbas. SVA flaggar också för ett stort mörkertal då långt ifrån alla dödfödda föl testas.

Själva smittan fastställs genom provtagning. Men det finns också en del symptom att hålla koll på. Virusabort ger ofta feber, nedsatt aptit och trötthet, uppger SVA. Dräktiga ston tenderar också att kasta fölen sent in i dräktigheten. Vissa hästar drabbas också av neurologiska problem och kan verka vingliga och påverkade. Vissa hästar får också svårt att kontrollera blåsan och kan bli förlamade. SVA har släppt en film, som visar hur förlamningen kan se ut. Du kan se den här nedan.

Antiinflammatorisk medicin

Antibiotika hjälper inte mot virus. Virusabort behandlas därmed med vila, och ibland antiinflammatoriska preparat, så kallade NSAID-preparat. Sjukdomen är allvarlig och det händer att hästar måste avlivas till följd av neurologiska problem.

Tävlade trots misstänkt virusabort

Bloggaren kommenterar i borttaget inlägg

Disciplinbasen om fallet: Reglerna är fundamentala

Disciplinnämndens beslut gällande hästprofilen

Disciplinnämndens beslut gällande ryttaren

Gilla Sportbladet Ridsport på Facebook!

Gilla Ridenews på Facebook!
Följ oss på Instagram

Ladda ner Ridenews app – för Android
Ladda ner Ridenews app – för iPhone

Så smittar det

EHV-1 är en luftburen smitta. Den kan spridas. via föremål och personer som varit i kontakt med smittan.

Hästar med övre luftvägsinfektion orsakat av herpesviruset sprider miljoner smittoämnen när den nyser eller hostar. En infekterad häst utsöndrar virus en till två veckor, enligt SVA.

Även infekterade hästar som inte uppvisar några symtom kan smitta.

I de fall dräktiga ston kastat fölen ska man veta att det döda fölet bär på viruset. Det är därför viktigt att hålla god hygien och att använda handskar.

Källa: SVA

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.