Forskare: Lycklig häst frustar mer
Pustar, frustar och snorklar din häst med näsan? Bra. Då är den lycklig, menar forskarna.
Hästar i lugna miljöer frustar mer än hästar i stressiga miljöer. Det är de franska forskarnas vid Rennes-universitetets slutsats, rapporterar brittiska BBC. Tesen att hästar bara frustar för att rensa näsan eller blåsa bort flugor stämmer alltså inte.
Forskningen påtalar att hästar ger dubbla signaler och därför är svåra att analysera. Som exempel nämns att hästens hjärtfrekvens går upp vid fodring, men ner vid ryktning. Båda tillfällena uppfattas av oss människor som positiva upplevelser för hästen. Forskarna jämför med katter, vars spinnande är mer tydligt och lättare att analysera.

Experterna menar också att de frustljud som hästar gör är för att kommunicera. Dels nämns det kraftiga frustandet som kommer hos en häst som plötsligt ser den dolda (och potientiellt hästätande) leoparden i ridbanans vänstra hörn. Dels nämns pustandet som brukar ske när hästar undersöker nya saker. Till sist pratar man också om ett tredje sorts pustande vars pulserande ljud består av vibrationer när näsborrarna utvidgas.
Så gick det till
Men hur analyserar man då beteendet hos hästar? Jo, forskarna delade upp hästarna i två olika grupper. En grupp gick fritt, en annan medverkade i ridskoleaktiviteter och var bara utomhus begränsade tider på dagen. Den friare gruppen av hästar reds också – men kravlöst i skog och mark.
Utrustade med tålamod bevakade forskarna hästgrupperna och analyserade deras kroppsspråk i samband med frustandet. Efter avslutad undersökning drar man slutsatsen att lyckliga hästar frustar mer. Enligt BBC rapporterade forskarna in cirka fem frustningar per timme för ridskolehästarna och det dubbla för de frigående hästarna. Ridskolehästarna uppges också ha frustat mer under de stunder de var ute, medan vissa inte frustade alls inomhus. Sammanfattningsvis menar forskarna att man kan säkerställa att hästars frustande har en bred betydelse och att hästar frustar som ett tecken på förnöjelse och för att kommunicera.
Vill du läsa hela forskningen? Du hittar den här.
Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.