Foto: Fredrik Jonsving

Forskare: Barn blir smartare av ridning

Är du sugen på ett chefsjobb? Då är det här artikeln för dig. Tidningen Metro har lyft fram forskning som visar på att det inte bara är kul att hänga i stallet – det är nyttigt också.

Metro har sammanställt fyra olika forskningsteser som samtliga pekar på de positiva fördelarna med ridning. Forskningen har några år på nacken men är aktuell även idag.

För blivande chefer

Enligt tidningen är det till exempel en stor fördel att rida om man vill ha en chefspost. Samspelet med hästen liknar nämligen det samspel som ska ske med kollegorna. Det gör att du är van vid att ta beslut och att bestämma och vara konsekvent, enligt Metro. Forskningen kommer från Luleå Tekniska Universitet och kan läsas här.

För återhämtning efter en stroke

Enligt en studie från Sahlgrenska akademin har ridning stora hälsofördelar vid återhämtning efter en stroke. Deltagarna i forskningsprojektet gavs ridterapi två gånger i veckan. Samtliga uppges ha förbättrat både balans och sin förmåga att gå. ”De tredimensionella rörelserna i hästens rygg skapar en sensorisk upplevelse som liknar den normala människans gång”, säger professorn Michael Nilsson, som var en av forskarna bakom studien, till Sahlgrenskas hemsida, enligt Metro.

Tillbaka efter skada

Personer med funktionsnedsättning som exempelvis MS och ryggmärgsskador upplever ofta positiva effekter med ridning. Detta enligt en studie från Gymnastik- och idrottshögskolan (GIH). Enligt Metro visade studien att både kroppen och självkänslan påverkats positivt av ridningen. Även den mentala styrkan uppges ha blivit allt starkare i samband med att personen känt sig som vanligt igen efter ett trauma.

Smartare barn

Barn som håller på med hästar kan bli smartare. Det menar forskning som grundat sig på Tokyo Universitet. Även här menas det att hästarnas rörelsemönster är vad som ger positiva effekter. Vibrationerna från hästarna uppges nämligen ha stimulerat inlärningen. Även problemlösningsförmågan och minnet anses ha varit bättre hos barnen efter ridningen.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.