Vi är noga med att träna hästen. Men kommer du ihåg din egen träning? Foto: Fredrik Jonsving

Hur periodiserar du din träning?

Sofia Grenevall, personlig tränare, tar oss med i träningsdjungeln. Din egen träning är nämligen minst lika viktig som hästens. Under fliken Ryttarliv hittar du alla Sofias inlägg.

Ofta blir det naturligt att vi periodiserar hästens träning under året eftersom vi lever i Sverige med fyra olika årstider som innebär olika underlag och förutsättningar för oss att träna i. Dessutom har de som tävlar en tävlingssäsong att anpassa sig efter. Många låter också sina hästar vila en period per år eller låter sina hästar ”underhållstränas” någon eller några perioder per år.

Rörelseträning

Här på Ryttarliv betonar vi vikten av ryttarens hälsa, välmående och prestation så denna gång tänkte jag betona vikten av att periodisera sin egen träning. Jag påstår att de flesta av våra kroppar mår bäst av en kombination av styrketräning, konditionsträning och rörelseträning. Då får du en kropp som är funktionell. Ridning och häst/stallskötsel ger både styrka och till viss del kondition men ingen rörelseträning.

Träning är en färskvara så det bästa är att träna allsidigt året om. Men det är inte helt fel att anpassa sin egen träning efter årstiderna precis som vi gör med våra hästars träning. På sommaren är det kanske mer motiverat att träna utomhus och då är ju löpning en bra aktivitet för att stärka hjärta, leder och få upp flåset. På vinterhalvåret vill de flesta träna inomhus och då kan det vara läge att bygga upp sin styrka. Låter du din häst vila en period får du mer tid till egen träning, ta vara på den tiden!

Varierar du din träning blir det dessutom lättare att hålla upp motivationen, precis som med hästens träning. Har vi tragglat en och samma övning för många gånger blir det helt enkelt inte lika stimulerande. Då gäller det att få in inslag av något annat för att träningen ska vara lustfyllt. När du tränar varierat sänker du dessutom skaderisken, det gäller både din och hästens träning.

Använd stallet

Om det är svårt att få till styrketräning, konditionsträning och rörelseträning förutom ridning i ditt liv så är mitt tips att du adderar din egen träning när du ändå är i stallet! Till exempel så kan du ju prova på att löpträna tillsammans med hästen, det blir självklart inte lika ansträngande för hästen men en mysig upplevelse tillsammans! Rörelseträningen som ofta bortprioriteras av ryttare kan göras i stallet som en skön uppvärmning inför ett ridpass eller som en skön avslutning efter ett ridpass. Du kanske brukar stretcha din häst, men du får inte glömma bort din egen kropp! Är ryttaren stel eller kort i ena sidan av kroppen, vilket är vanligt, påverkar det hästen och era prestationer. Se inte bara över hästens obalanser- utan kika över dina egna också!

Plan B

Sen kan vi inte alltid hålla oss till den planering som vi skapat från början kring våra hästars träning och tävling på grund av eventuella skador, inställda tävlingar, skador hos ryttaren eller andra hinder som livet innehåller. Då gäller det att ha en plan B. Vad gör jag om det inte blir som jag planerat?

Träna på annat- träna det som funkar! Det gäller både hästens och din egen träning!

Lycka till med er varierade träning- året om!

Sofia Grenevall/Personlig tränare

Tidigare inlägg av Sofia

Skriver du träningsdagbok?

Har du koll på din egen foderstat?

Så viktig är den mentala träningen

Hästen lever i nuet

Bra självförtroende kommer med övning

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.