Rebecka Taxén på hoppbanan. Foto: Event-media.com / Privat

Insamling ska ge henne en framtid i hoppsporten

Hon vann SWART:s kampanj efter framgångsrikt valarbete, nu är Rebecca Taxén den ryttare som föreningen ska ropa in ett föl till. Men först måste hon få igång insamlingen så det blir pengar i kassan att handla för.

Dem ideella föreningen SWART alias  Swedish Warmblood and Riders Trust startade förra året efter EM sin insamling för att få en svenskfödd häst i träning hos Therese Nilshagen, EM:s mest framgångsrika dressyrryttare för Sverige där. Crowdfunding har tidigare gett en fälttävlanshäst till Sara Algotsson-Ostholt när Reality bärgades efter stort engagemang i Ridsport-Sverige. I år startade föreningen ett upprop där lämpliga mottagare nominerades och sedan genomfördes SMS-röstning under hela våren.

Ridenews fångade årets SWART-kandidat Rebecca Taxén, ständigt i farten, på telefon.

Grattis, du är SWRT-kandidat, hade du räknat med det i vintras?
– Nej verkligen inte! Vi sa när det började att vi hoppades jag kunde hänga kvar några veckor så är det toppen?
Hur gjorde du för att få så stort stöd, du hade flera kända namn emot dig?
– Jag hade nog ganska bra lokalt stöd här uppe men sen har jag haft många runt mig som har hjälpt till att sprida vidare. Det är så häftigt att det är många som jag inte ens känner som ville hjälpa till. Jag känner tacksamhet över att vänner till gemensamma kompisar också ville rösta på mig.

Du verkar ha minst tusen järn i elden med häst- och hundföretag, sambo och liten dotter. Hur hinner du med och varför vill du ha en stjärna för framtiden?
– Jag har varit halvt mammaledig i 1,5 år, det har varit lite lugnare med bara tio hästar i träning under den här tiden.
– Just nu har jag inga egna hästar, det har varit oflyt med skador på några egna hästar.  Sedan sålde jag et par stycken för cirka ett år sedan för att ha råd att driva runt min verksamhet. Skador var inget jag räknat med, det var en operation som fick dåligt utfall och med det en opererad häst som inte fungerade. Planen sprack – med besked för mig.
– Jag har inga egna tävlingshästar nu. För mig kan det här bli en nystart och en chans att börja om och komma tillbaka till tillbaka till tävlingsbanan. För ett år sedan hade jag fem tävlingshästar och nu har jag inga. Att bli SWART-kandidat nu det är jättebra för motivationen, det kan bli en häst att börja om med.
Rebecca Taxén på banan där hon vill vara i framtiden. Foto: Event-media
På ditt Instagram kom det en ännu större motivator för ett tag sedan. Du och din sambo väntar ert andra barn, grattis och när är det dags?
– Ja, visst är det fantastiskt roligt. I mitten på december så kommer vårt andra barn, det kändes som ett bra läge att passa på. Vi ville gärna ha ett barn till och det känns bra att få det nu när jag står utan hästar. För oss blir det en bra tajming i familjen, därför passar det så jättebra, det blir perfekt.
Så hur gamla är barnen när det är dags att sätta igång en SWART-häst som i år köps som föl?
– Jo jag har redan funderat ut det, när SWART-hästen är tre år och det är dags för inridning så är min dotter en pigg 4-åring och med en kommande 2-åring som vi väntar kommer det att bli en bra plan de närmaste åren. Det är i vanliga fall kanske lite tråkigt att vänta på unghästar men inte nu, inte den här gången, det är precis tvärtom. Jag har en bra plan.
– Jag vill få ihop familjeliv och ridning med tävling, jag är säker på att det går. Barnen har inte ändrat på mina tävlingsambitioner alls, det är bara det att jag är hästlös.
Har du en plan för hur du ska få in pengar via insamlingen och crowdfundingen, det krävs en hel del?
– Ja, vi ska försöka få så många som möjligt att stötta insamlingen, hoppas några vill stötta lite till efter att ha satsat när jag var kandidat. Jag hoppas innerligt att det finns fler som vill stötta hela vägen.
Nu har listan med uttagna föl kommit ut, är det några stammar som du blir extra sugen på?
– Föllistan ser jättefin ut, det är många som verkar väldigt spännande, en del kommer jag att titta extra på.
Hur har du mått under graviditeten, du har jobbat en hel del? Rider du fortfarande?
– Jag har mått illa och varit jättetrött under en rätt lång period. Tack och lov har det vänt nu och för närvarande känner jag mig både pigg och stark, mår faktiskt jättebra. Jag är i vecka 25, det är 15 veckor kvar så jag rider lite, inte så jättemycket och bara på lugna hästar. Just nu tar jag inte emot några bråkiga hästar, det får vänta….
Varför är du bästa valet för att förvalta en ung begåvad SWB-häst med hoppstam, vad kan en uppfödare förvänta sig av dig?
– Jag vill ta en ung begåvad häst så högt det går, jag tycker det är så otroligt kul med unghästarna och deras utveckling. Det låter kanske konstigt men det är hur kul som helst att första gången skritta på en ung häst och känna att det fungerar. Jag uppskattar att genomföra varje steg med de unga hästarna. När de är små lämnar jag inget åt slumpen, jag har en långsiktig plan för varje häst.
Kan du själv hantera allt vad installning och bete, sällskap och annat för en ung häst?
– Vi har alla förutsättningar för att låta en unghäst växa upp här hos oss. Det är superviktigt att de får gå ute och röra sig, vi har hagar hemma och jag har tillgång till fina beten nära hemma som vi kan använda, vår grannbonde är bäst.
Hur nervös kommer du att vara på auktionsdagen 5 oktober? 
– Jättenervös! jag är lugn i tävlingssammanhang men det här med insamlingen, röstningen och auktionen är jag jättenervös för. De sista veckorna av röstningen var inte roliga, jag var så nervös, speciellt när det började komma nära, jag ville inte förlora då.
Har du själv någon gång skänkt pengar till insamlingar och crowdfunding?
– Crowdfunding är lite kul, jag har varit med och skänkt pengar till de tidigare som till Reality.

 

Fakta SWART föreningen Swedish Warmblood and Riders Trust och Rebecca Taxén

SWART Swedish Warmblood And Riders Trust
Förening med huvudinriktning att samla in medel, så kallad crowdfunding, för att placera en SWB-häst om året hos en toppryttare.
Initiativtagare premiäråret 2017 var Ulrika Jacobs, Gustaf Johansson och Malin Myrman. Då samlade föreningen in pengar och köpte ett föl till VM-ryttaren Therese Nilshagen.
Föreningen arbetar vidare under året i samarbete med SWB och fortsätter sitt arbete med en förändrad styrelsesammansättning.
Inför årets insamling sökte föreningen nomineringar på vilken ryttare som stod i tur att få ett SWB-föl. Flera ryttare nominerades och via SMS-omröstningar valdes Rebecca Taxén.

SWART:s programförklaring:
”Swedish Warmblood är svenskfödda och grundregistrerade halvblodshästar i avelsorganisationen SWB. SWB:s blodslinjer är många gånger de samma som de som återfinns i stora delar av Europa. Den stora konkurrensfördelen är att i Sverige kan vi kan föda upp friska och sunda hästar genom våra fantastiska möjligheter med markarealer och världens bästa djurskyddsregler.
Vi har även fantastiska svenska ryttare. Ambitiösa och begåvade ryttare som kämpar i en kostnadskrävande sport och som tyvärr inte alltid rider på våra svenskfödda hästar. Detta vill vi ändra på genom att förena SPORT och AVEL och därmed skapa ett starkt varumärke för svenskfödda hästar och samtidigt gynna svenska ryttare.”

SWART-kandidaten Rebecca Taxén:
28 år, bor i Storvreta på gård med sambo och dotter på 1,5 år
Rebecca Taxén har tävlat upp till MSV A i hoppning och även ridit Lag-SM i fälttävlan på ponny.
Karriären fortsatte sedan med ett YR-SM på stor häst och har sedan utvecklats vidare med internationella starter.
Vid sidan av unghästmatchningar mot Falsterbo och Breeders tävlade Rebecca idag upp till 145 på elitnivå.
Hon har även ett flertal SM-starter med fina resultat.

SWB Elitfölauktion 2017
36 föl köptes för totalt 4 520 000 kr
Snittpris 129 142, hoppföl 137 647 kr, gångartsföl 121 111 kr
Median 120 000 kr, hoppföl 120 000 kr, gångartsföl 100 000 kr
Inga återköp

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.