Stephanie Holmén och Henrik Ankarcrona var med  och diskuterade trygghet. Foto: Fredrik Jonsving

Kraffttag för en tryggare ridsport

Ridsportförbundets centrala ungdomssektion jobbar hårt för att göra ridsporten till en tryggare plats för alla unga. Bland annat har en rad verktyg skapats för att underlätta arbetet.

De nya verktygen ska hjälpa till på vägen för att motarbeta trakasserier, mobbning och dåligt klimat på nätet.

– Vi har ett ansvar och måste våga prata om de här frågorna säger Elin Gustavson, vice ordförande i Svenska Ridsportförbundets Centrala Ungdomssektion, till förbundets hemsida.

Hon menar att det är viktigt att belysa problemen – för att komma till en lösning.

– Man kan inte låtsas att det inte finns problem. Ridsporten är ingen fredad zon från det som händer i samhället i övrigt.
– Vi måste våga ställa oss frågan; hur mår vi i ridsporten och hur mår jag. Och det är viktigt att vi lär oss se, lyssna och agera när någonting är fel, säger Elin Gustavson till förbundet.

Övningar

SvRF berättar att det nya materialet innehåller bland annat samarbetsövningar, information och kortspel för att starta samtal om viktiga ämnen så som sexuella trakasserier. Materialet kommer också skickas ut till samtliga föreningar, uppger förbundet.

Det finns också en podd med två berättelser om trakasserier. Poddarna är tänkt att användas som diskussionsunderlag.

Trygghetsmaterialet lanserades under SIHS i Friends Arena under en Young Rider Lounge för unga inom hästsporten. På plats fanns förbundskapten Henrik Ankarcrona och Stephanie Holmén.
– Ett av mina viktigaste redskap som ledare är att prata om saker. Jag tror det är viktigt att prata om hur man vill bli bemött, säger Henrik Ankarcrona, till förbundet.

Svenska Ridsportförbundet Centrala Ungdomssektion arbetar sedan 2013 för ökad trygghet genom projektet ”Trygg i stallet”. Läs mer här.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.