Matt Harnacke är tillbaka. Foto: Viafree / Kim C Lundin

Matt Harnacke: ”Känslan och passionen för hästar förenar oss”

Ridenews fick en intervju med Matt Harnacke vars tv-serie Saddle-up har premiär i dagarna. Modellen, dressyrryttaren, influencern och nu programledaren berättar om serien, glädjen med hästar, jobbet för FEI och mycket mer.

Influencern och programledaren Matt Harnacke, 21 år gammal, har nu bott sex månader och några veckor i Nederländerna dit han flyttade med sin häst Chase från föräldrarna i Australien.
– Jag bor cirka 35 min  från Amsterdam, ett lantligt område mot kusten till och trivs jättebra. Jag gillar Nederländerna men nu börjar det bli så kallt så min häst Chase har aldrig varit med om sådan kyla någonsin. Det är det här med de kortare dagarna som är konstigt, jag har en resa tillbaka till Australien planerad över jul. Då får jag lite australiensisk sommar.

Din häst Chase är en gigantisk stor fux, har han en speciell personlighet?
– Ja, definitivt, han är en stor personlighet men verkligen en snäll och rar häst, min egen stjärna.

I din kommande tv-serie så träffar du massor av olika personer med olika specialintressen med anknytning till häst. Hur valde du ut vilka ni skulle träffa?
– De allra flesta kände min tv-producent redan och hade valt ut. Produktionsbolaget hade valt ut olika personer. För mig var det intressant att träffa alla, både de jag hört talas om tidigare och de som jag aldrig stött på. Det var spännande att lära nytt från hästvärlden. Många av de olika grenarna hade jag aldrig ens provat på och jag var nyfiken på alla.

Var det något som var svårare än du hade trott eller tänkt dig?
– Voltige var definitivt en av de mest utmanande sakerna jag provade på under serien. Modet som de här tjejerna har och styrkan att göra övningarna var verkligen imponerande. Jag trodde inte det innan, jag har ändå ridit sedan jag var 8 år men det är en stor häst man jobbar med och en del av de moment man ska göra känns som om de går på tvärs mot bättre vetande, lite skrämmande till och med. Jag hade inte förväntat mig att jag skulle bli riktigt nervös men det blev jag.

Att du kände dig hemma hos dressyrfolk som Mads Hendeliowitz, Karin Öljemark och Haid Bondergaards var väl ganska givet men hur gick det att smälta in bland travfolk och westernryttare?
– Alla var så otroligt hjälpsamma och gjorde sitt yttersta för att hjälpa mig tillrätta och förklara. Travmomenten körning och sulky var också väldigt utmanande men jag hade ett suveränt stöttande team med mig.
Alla som deltog i serien hade sådan passion för sin sport och sin grej, det gjorde det hela väldigt intressant för mig.  Jag lärde mig massor från dem alla, det var som en ren studieresa för mig.
Vad är det viktigaste du tagit med dig från det här äventyret?
– Att vi alla delar samma känsla och kärlek till hästen, oavsett hur vi utöver det så är det hästen som är det centrala. Sen kan vi faktiskt hjälpa varandra, ha kul ihop och det är rätt härligt att uppleva.

Du jobbar en hel del med FEI på stora hopptävlingar, vad innebär det för dig, du är ju inte hoppryttare egentligen?
– Varje gång jag är på de här stora tävlingarna med FEI:s John Roche så är det massor av nya och roliga saker. Jag känner alltid att jag vill börja hoppträna och testa nya sätt att rida på, det är som en stor inspiration alltihop. Jag hoppas kunna förmedla det här till alla mina följare, att låta dem följa med bakom kulisserna och få en glimt av de stora banorna. Det är en stor motivation för mig att visa upp nya miljöer för mina följare.
– Jag får göra massor av coola saker för FEI som att åka till VM i Tryon, delta i deras live-sändningar, under Nations Cup dagarna i Barcelona fick jag intervjua alla lagen till exempel. Det är ett stort privilegium, jag är jätteglad för den möjligheten.

Hur tror du att man ska göra för att sprida ridsport till bredare lager än idag, det är ju ganska mycket en materialsport för många?
– Det gäller att komma ihåg varför vi rider, det handlar inte bara om att tävla utan det är för den här chansen att komma i kontakt med hästar. Människor rider för att det är kul för att de får glädje i upplevelser tillsammans med hästar. Den delen är viktigt att behålla, det måste vara kul med hästar och ridning, speciellt eftersom det är så dyrt. Jag försöker alltid visa på både det vackra med att ha häst och det roliga i att hålla på med hästar.
– Jag har alltid försökt visa vilken positiv inverkan hästar har på mitt liv och det försöker jag förmedla. Det här bandet och känslan av att lära känna ett djur, hästen, det är väldigt speciellt.

Vilka av alla dessa stora sportpersonligheter du träffar inspireras du själv av?
– Jag har inte haft den sortens idoler egentligen även om jag alltid varit tävlingsinriktad så är jag egentligen inte så intresserad av den delen. Jag har fokuserat min energi på förhållandet med min häst för det är det jag gillat mest. När jag nu ägnar lite mer tid och uppmärksamhet åt tävling är det Carl Hester som inspirerar mig mest. Jag såg hans clinic på Strömsholm i Sverige och det var fantastiskt.
– Jag får försöka läsa hans böcker när jag flyger hem till Australien.

Matt Harnacke på Instagram
Youtube-kanal

Nedräkningen pågår till Matt Harnackes tv-serie Saddle up

Matt Harnacke i möte med Patrik Kittel

Influencern Matt Harnacke filmar i Sverige

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.