Ullis åker runt och uppträder med sina renar. Foto: Privat

Renen Rudolf ger hästarna konkurrens

Klickerträning för häst har blivit omåttligt populärt. Nu får hästarna konkurrens av renen Rudolf som visar att spansk skritt inte bara är för hästar.

Renen Rudolf och matte Ullis (Ulrika Andreasson) bor i Jämtland. Intervjun är gjord av Etologen Anna-Maria Svedberg från Etologica – Förståelse för djurens beteende. Den publicerades under julkalendern på Sveriges akademiska etologers Facebooksida. Ullis berättar att hennes renar är tricktränade, hoppar hinder, drar släde och massa andra trick. Renen Rudolf har bland annat varit med på Sweden Horse Show.

– Jag har alltid drömt om att jobba med att träna djur, och då jag vill bo i Norrlands inland tänkte jag att jag måste ha en helt unik idé om det ska fungera. Då ingen tricktränad ren fanns i hela världen, och renen har ett starkt symbolvärde för Norrland och julen, så tänkte jag att det var en bra satsning. Jag älskar utmaningar, och lever efter devisen att ingenting är omöjligt. Jag tycker att det är fantastiskt utvecklande att göra något som det inte finns något facit till. Jag har tidigare tävlat lydnad med jämthund och drag med labrador, vilket har tvingat mig att tänka stort, göra riktigt bra träningsplaner och att djupdyka i ämnet motivation. Att trickträna renar var inte en mindre utmaning, säger Ulrika Andreasson till Anna-Maria Svedberg.

Trädbelöning

Reportern ställer också frågan om hur man belönar en ren.
– Renar är otroligt revirhävdande och resursförsvarande djur. De är därför inte så enkla att träna i grupp. De som är nära i rang kan ryka ihop. De tycker generellt inte så mycket om att bli klappade, och att leka med renar kan bli farligt. Så möjligheten att belöna dem är rätt begränsad. Att klättra upp i ett träd och plocka skägglav åt dem är det bästa man kan göra om man vill ha högt värde i belöningen.
Vill du se Ullis och renen Rudolf? Klippet har du nedan.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.