Den tävlande hästen har EHV-1, visar prover. Foto: Fredrik Jonsving

Så farlig är brandröken

Skogsbränder härjar på flera håll i Sverige. Andra delar av landet är under stor risk att utveckla bränder efter långvarig torka. Så här underlättar du för din häst om faran tränger på.

Skogsbrandsrök kan orsaka en hel del problem för din hästs luftvägar. Partiklarna från brandrök kan bland annat ge rinnande ögon, sveda, rinnande näsa och bronkit. Det är därför viktigt att göra vad man kan för att underlätta för sina djur, om de utsätts för rök.

Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) beskriver att den påverkan röken har är beroende på vad det är som brinner. Plaster, byggnadsmaterial och andra brännbara material avger inte samma typ av rök som exempelvis skog som brinner.

Till skillnad från vanliga dammpartiklar är rökpartiklarna mycket mindre och kan därmed tränga ner enkelt i lungorna och skapa problem.

Höga halter av rök kan ge besvärliga grundsymptom hos hästen, men kan också förvärra sjukdomar hästen redan har. Man syftar då på astma och bronkit, som i sin tur kan leda till bakteriell lunginflammation.

SVA rekommenderar en genomarbetad evakueringsplan att ta till om olyckan är framme. Om man inte kan flytta hästarna är det viktigt att hålla dem inomhus, med stängda fönster och dörrar, för att inte släppa in röken.

Man måste också se till att hästarna har friskt vatten med obegränsad tillgång, samt vara noga med att servera dammfritt, gärna blött, foder. ”Vatten gör att luftvägarna hålls fuktiga och det underlättar reningsprocessen”, skriver SVA.

Träna inte hästen när det finns synlig rök. En ökad andningsfrekvens gör att hästen lättare drar in rökpartiklarma

Framförallt: Kontakta veterinär om din häst har problem. Veterinären kan ge luftrörsvidgande läkemedel och underlätta tillvaron för en drabbad häst.

 

Är du drabbad av skogsbranden? Kontakta redaktionen – angelica@ridenews.se

 

Gilla Ridenews på Facebook!

Ladda ner Ridenews app – för Android

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.