Sofia Grenevall Foto: privat

Sofia Grenevall: ”Därför ska du ha en personlig tränare”

I Sofia Grenevalls senaste inlägg om hälsa och träning är det fördelarna med en personlig tränare som avhandlas. Fördelarna är många och nackdelarna? Finns inga!

Vad kan en personlig tränare hjälpa till med?

Den största fördelen med att använda sig av en personlig tränare = PT är att du får skräddarsydd träning utifrån dina specifika förutsättningar och behov. En personlig tränare hjälper till att hålla din motivation uppe. Du kanske inte träffar en personlig tränare varje gång du tränar men genom att ha regelbunden kontakt med en PT får du stöttning till att nå de mål du önskar. En bra personlig tränare ser till helheten, både i form av fysisk aktivitet anpassad för dig men även i form av de skador som kan förebyggas eller rehabiliteras och samtidigt förebygger du sjukdomar och sjukskrivningar.

Varför arbetar jag som personlig tränare?

För att jag vill arbeta med det friska, friskvård, och hjälpa andra att må bra. De effekter som du kan få av träning och kost är enorma på både insidan och utsidan och är något som behöver belysas mer. Om fler tränade och brydde sig om vad de åt skulle medicinering av depression, ångest, magbesvär, sömnbesvär och andra diagnoser minskas.

Jag ser att yrket personlig tränare är en viktig insats, för jag vet vilka fantastiska effekter klienten kan få och jag kan hjälpa till med det, både det fysiska och psykiska måendet.

Idag har jag arbetat med friskvård i över sexton år och när jag hade arbetat som personlig tränare i ca 5 år utbildade jag mig till KBT terapeut för jag ville kunna bemöta klienterna på ett djupare plan. Samtal och kommunikation anser jag vara jätteviktigt och många PT-kunder har behov av att prata. Då vill jag lyssna och kunskap kring det psykiska måendet är ett bra komplement till träningen som redskap till välmående.

En bra PT arbetar efter (enligt mig):
– Jag ser dig, jag bryr mig om dig, jag hjälper dig, jag stöttar dig, jag finns här och tillsammans ska vi se till att just DU lyckas!!!
Jag anser att en bra PT har ett genuint intresse av hela människan och inte bara den fysiska träningen och strävar efter att vilja förstå, att vilja hjälpa och har förmågan att kunna nå fram. Så ser jag på PT-yrket.

Kvalitet kostar

Många anser att personlig träning är dyrt, men då vill jag berätta att en bra PT har lagt ner mycket tid och pengar på utbildning, fördjupningskurser, workshops och läst massor av litteratur och vetenskapliga artiklar kring forskning om träning, kost och hälsa i stort. Se personlig träning som en stor och viktig investering som kan göra att du själv växer som människa, blir friskare och starkare från insidan och ut!

När du anlitar en tränare som hjälper dig och hästen framåt i er träning kostar det kanske inte alltid lika mycket som när du anlitar en personlig tränare. Men, (häst) tränaren behöver förmodligen inte hyra en anläggning för att utöva sitt tränarjobb, det är en aspekt. Den viktigaste aspekten, enligt mig, är att vi sätter väldigt stora krav på våra hästar och att de ska prestera, men om jag som ryttare inte är tillräckligt stark eller om jag har en obalans i min kropp kommer den att påverka ridningen och hästen som kanske också blir stel eller börjar kompensera med den andra sidan etc…

Så se till dig själv – att du är i balans i din kropp innan du kräver för mycket av din häst!

Tänk på att vi faktiskt inte behöver klara av allt på egen hand, det är inte fel att ta hjälp ifrån andra om och när du behöver det, för du är värd att må bra och lyckas!

Som avslutning… det finns många olika PTs, prova dig fram tills du får den rätta känslan!

Lycka till med din träning! / Sofia Grenevall

Så fungerar motivationen

 

 

Skriver du träningsdagbok?

Sofia Grenevall: ”Sned ryttare ger sned häst”

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.