Tips: Se över staketen till nyår. Foto: Fredrik Jonsving

Tips: Så hjälper du hästen under nyåret

På senare tid har det kommit flera rapporter om hästar som farit illa och allvarligt skrämts av smällare. Så illa så att vissa har dött. Här kommer några matnyttiga tips inför årets firande.

Det är Agria Djurförsäkring som släppt en checklista för hästägare. De berättar att hästar reagerar olika på smällare och att det är viktigt att vara extra uppmärksam om du inte ägt hästen så länge eller om ni nyligen bytt stall. Det smäller olika mycket på olika platser och hästens reaktion kan variera.

– Fråga gärna tidigare ägare och stallägare hur hästen brukar reagera. Om hästen brukar bli rejält orolig, och kanske till och med riskerar att skada sig kan du be en veterinär skriva ut lugnande medel, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef för häst på Agria Djurförsäkring i ett pressmeddelande.

Försäkringsbolaget rekommenderar att även lösdriftshästar tas in om möjligt, för att undvika risken att hästarna flyr i panik.

– Eftersom det kan smälla både före och efter nyårsafton kan det vara läge att se över sina staket. På vintern fungerar dessutom elstängsel sämre eftersom snön isolerar och stora mängder med snö gör att avståndet mellan marken och staketet minskar, säger Mikael Theorén.

Nedan följer en rad tips för hästägare. 

  • Sätt i öronproppar och ha luva på hästen
  • Tänd upp i stallet och mörklägg fönster med filtar eller gamla täcken, då blir effekterna av fyrverkerierna försvagade
  • Ge extra grovfoder så att hästen håller sig sysselsatt
  • Sätt på lugn musik i stallet under fyrverkerierna
  • Doftsubstanser som syntetiska feromoner som lugnar hästen kan vara värt att prova. Stryk på i näsborrarna cirka en halvtimma innan effekt önskas. Effekten sitter i 2-2,5 timmar
  • För riktigt oroliga hästar bör du be en veterinär att skriva ut lugnande medel i god tid.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.