Foto Fredrik Jonsving

Svenska VM-laget uttaget: ”Det starkaste någonsin”

Landslagsledaren för Working Equitation har tagit ut sitt lag till VM.
-Det är utan tvekan det historiskt starkaste lag vi nånsin haft, säger Kajsa Ekedahl.

Julia Wittsell och Hercules, Astrid Hedman och Fandi, Idamaria Johansson och Hoxi samt Åsa Cidh Lundberg och Algarve. Det är det svenska laget som reser till VM i franska Les Herbiers och inleder sitt tävlande den 20 juli. Therese Edlund och Mia Säwe är reserver på hemmaplan

Kajsa Ekedahl, landslagsledare, är mycket nöjd med nivån på samtliga.

– Det är ett så starkt lag som jag hade hoppats på att ha om fyra år, inte redan idag. Fyra riktigt starka ekipage, inte en stjärna och tre supportrar. Det är jag väldigt glad över, säger hon.

Working Equitation avgörs i tre delmoment i den individuella tävlingen; dressyr, teknik och speedbana med teknikhinder. Samtliga moment rids på en hand i svår klass. Senaste tävlingen för det svenska laget var i tyska München och efter segern där är självförtroendet gott.

– Vi har utvecklats mycket och även om alla andra länder också har det så jag vågar sticka ut hakan och säga att alla fyra ryttare har chans att ta topp tio, säger Kajsa Ekedahl.

”Den fjärde grenen där man ska skilja ut en kalv från en flock och driva den deltar inte Sverige i av djurskyddsskäl”

Vad gäller lagtävlingen är förhoppningarna svårare att uttala. Där tillkommer den fjärde grenen där man ska skilja ut en kalv från en flock och sedan driva den in i en fålla och i det momentet deltar inte Sverige av djurskyddsskäl.

– Det står jag helt bakom och Sverige jobbar internationellt för att det momentet ska bort vilket jag tycker är helt rätt. De andra tre momenten visar också ridskicklighet i tillräckligt hög grad.

I det momentet blir Sverige helt utan poäng och det gör att medalj är mycket svårt att nå.

– Vår inofficiella placering är ställningen innan boskapsmomentet och det är det vi får räkna med, säger Kajsa Ekedahl, landslagsledare.

Med en dryg månad kvar till VM ligger det förväntan och tävlingsglädje i luften.

– Vi har verkligen en fin lagsammanhållning. De stöttar varandra och gör det här tillsammans, det känns väldigt roligt att vi snart får ge oss i väg.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.