När använder man kyla eller värme på hästens ben?

Att kyla gör man i syfte att minska blodgenomströmningen för att på så vis minska den inflammation som eventuellt uppstår efter hårdare träningspass.
Värme vidgar blodkärlen och ökar blodgenomströmningen (kroppen skickar blod för att kyla). Ökad blodgenomströmning innebär att slaggprodukter förs ut.

Kyla

Att kyla gör man i syfte att minska blodgenomströmningen för att på så vis minska den inflammation som eventuellt uppstår efter hårdare träningspass. Kylan får blodkärlen att dra ihop sig och stoppar upp mikroskador genom att små blödningar och vätska som tränger ut vävnaderna minskar.


Man kyler benet från framknät ner över kotan. På en häst som ridits är det viktigast att kyla frambenen, men man kan gärna kyla alla fyra benen.

Gallor, svullnad, i benen är tecken på inflammation och då är det bra att kyla. Om hästen fått ett slag eller en skada hjälper kylan att begränsa skadan.

Värme

Värme vidgar blodkärlen och ökar blodgenomströmningen (kroppen skickar blod för att kyla). Ökad blodgenomströmning innebär att slaggprodukter förs ut. Grundregeln är att värme används på friska ben. Värme kan lindra stelhet och ömhet i muskler och bidra till avslappning. Värmen kan också hjälpa till att förbereda hästen inför arbete.

I den här filmen om Muskel- & Ledvård från Eclipse Biofarmab får du lära dig mer om hur du använder liniment, lera och vatten för att kyla och värma hästens ben!

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.