När du behöver ta farväl av din häst

En dag kanske du ställs inför det svåra beslutet att avsluta livet på din häst. Oavsett om det beror på att hästen är gammal och måste tas bort av åldersskäl eller att din häst råkar ut för en akut olycka, är det alltid lika känslosamt och svårt.

Svensk Lantbrukstjänst sätter stort värde vid att du som kund känner dig trygg i hela händelseförloppet samt att du och din häst behandlas med största respekt och värdighet. Vi arbetar enligt rådande miljö och djurskyddslagar för att våra svenska hästar ska få ett värdigt slut.

Avlivning i hästens hemmiljö

Vi på Svensk Lantbrukstjänst har med hjälp av våra lokala entreprenörer möjlighet att hjälpa dig med avlivning av häst samt borttransport av avliden häst, oavsett var i Sverige du bor. Du kan välja att få din häst separat kremerad, samkremerad och i båda fallen få aska tillbaka eller att välja att hästen går tillbaka till kretsloppet i form av bioenergi.
Avlivning och hämtning sker hemma hos dig eller där hästen befinner sig och entreprenören tar sedan med sig hästen efteråt. Allting sker på ett professionellt sätt och utförs av våra entreprenörer som har lång erfarenhet. Det är fokus på dig och din häst så att ni tillsammans ska få den tid ni behöver och att hästen får ett värdigt slut. Det kan vara skönt att slippa åka i väg med hästen och i stället ha någon som kommer till dig.
Har du en häst som är lite stressad eller rädd om huvudet, finns det lugnande preparat att ge oralt som din veterinär kan hjälpa till att skriva ut. Vi avlivar inte medicinskt. Vill du ha hjälp med medicinsk avlivning så kontaktar du din veterinär. Hör av dig till oss och boka tid så försöker vi ordna hämtning av den avlivade hästen i samband med veterinärbesöket.

Hur får jag hjälp?

Vi rekommenderar alltid dig som hästkund att ringa in till Svensk Lantbrukstjänsts kundtjänst om det är första gången du tar hjälp av oss för avlivning och/eller hämtning av häst. Vår kundtjänst tar hand om dig på bästa sätt och hjälper till med all information och stöd du behöver för att du ska känna sig lugn och trygg.  Det går också att anmäla via vår hemsida. Din anmälan skickas sedan ut till den entreprenör som ska hjälpa just dig, varpå denne ringer upp och bokar en tid som passar er båda. Vi försöker alltid hjälpa till inom tre arbetsdagar, men det går givetvis att boka längre fram i tiden och är det akut gör vi vårt absolut bästa för att kunna hjälpa till. Vi har även helgjour med liten bil i södra Sverige, med utgångspunkt från Kristianstad.

Kremering

Vi erbjuder kremering av häst för kunder i hela Sverige exklusive Gotland. Du kan välja att kremera din häst separat eller ihop med andra. Om du vill ha aska tillbaka finns det lite olika alternativ att välja på, till exempel har vi en nedbrytbar pappurna som alltid ingår. Den går att gräva ner och rymmer all aska. Vill du ha en lite mindre del av askan går det att beställa en personifierad urna eller välja en urna i nedbrytbart trä. Vi hittar helt enkelt alternativet som passar just dig bäst.

Har du frågor och funderingar är du alltid välkommen att kontakta oss på 010- 490 99 00. På vår hemsida svensklantbrukstjanst.se finns all information du kan tänkas behöva. Du kan också maila info@lantbrukstjanst.se.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.