Stötta hästen genom vårens utmaningar

Våren är en underbar period med allt ljusare dagar och tilltagande grönska. Men för hästar som riskerar att påverkas negativt av gräset kan denna tid också innebära stora utmaningar.

Vårgräset är vanligen rikt på både vattenlösliga kolhydrater(WSC), som ger mycket energi, och protein för tillväxt och återuppbyggnad. Denna naturliga boost kommer helt rätt i tid för tex dräktiga ston och växande unghästar. För den lättfödda hästen däremot kan det ge oönskad viktuppgång, men också metabola konsekvenser som kan leda till en obalans i grovtarmens mikroflora och en störd omsättning av glukos. Utmaningen ligger i att bibehålla ett hälsosamt hull och matsmältningssystem samtidigt som hästen får maximalt med utevistelse.

Områden där fettdepåer ofta samlas. Ta för vana att känna igenom och bedöma hästens hull regelbundet.

Bete

Forskning visar att hästar med begränsad betestillgång kan justera både tugghastighet och intag, så att de på bara några få timmar kan äta lika mycket gräs som de skulle gjort under en hel dags naturligt betande. Så istället för att begränsa tiden på gräs, försök att begränsa intaget. En betesreducerare kan vara en god hjälp för de som accepterar detta. Det är dock viktigt att denna har en bra passform och att den inte lämnas på hela tiden.

Undvik att bara stängsla av ett litet hörn av hagen, då detta minskar möjligheten till naturlig rörelse. Försök hellre utforma hagen så att den aktiverar hästen mer, tex enligt Paddock Paradise eller spårsystem. Istället för en öppen hage läggs ett spår runt/kors och tvärs över fältet där vatten, saltsten, vindskydd och liknande placeras på olika platser längs med spåret för att uppmuntra till mer rörelse.

Om spårsystem inte är praktiskt möjligt så kan man försöka ha känsliga individer i en hage med lite magrare bete. Man kan också prova att låta dem beta på natten och gå i en annan hage under dagen, då de vanligen betar mindre nattetid.

Motion

För de som verkar leva på luft är regelbunden motion särskilt viktigt. Om tiden är knapp, så kan en medryttare vara en bra lösning för att få in lite mer aktivitet i hästens schema. Longering och annat arbete från marken är vanligen mindre tidskrävande. Att ta med en extra häst som handhäst vid ridning är också ett utmärkt sätt att motionera flera hästar på relativt kort tid. Det förutsätter dock att hästarna fungerar bra tillsammans och att det kan göras på ett säkert sätt.

Näring

Säkerställ att kosten är rik på fiber och endast innehåller sparsamma mängder spannmål. Stärkelserika fodermedel ökar nivåerna av potentiellt skadliga kolhydrater och är kopplat till en rad hälsobesvär, från allvarliga metabola störningar och försämrad insulinreglering till oönskat beteende. Sprid ut fiberintaget via olika slowfeed-lösningar och blötlägg höet, då detta kan minska innehållet av WSC. Ett sent skördat grovfoder har vanligen också lägre innehåll av energi och WSC samt högre andel fiber.

Fodertillskott

NAF Slim Pellets
En fiberbaserad diet kan innehålla för lite vitaminer och mineraler, framförallt om markerna har låga halter och för det vidare till bete och grovfoderskörd. NAF Slim tillför viktiga mikronäringsämnen till hästar som står på en energibegränsad diet, via enbart naturliga källor. Den är fri från spannmål och innehåller inget tillsatt socker. Slim ger också stöd för en hälsosam energi- och insulinomsättning för att underlätta viktkontroll. Slim kommer som smakliga mikro-pellets som kan ges för sig själv eller blandas med den vanliga maten.

NAF Laminaze
NAF Laminaze kombinerar ett koncentrerat metabolt stöd för magen med riktade näringsämnen för hovhälsa. Prebiotika och levande probiotisk jäst(Saccharomyces cerevisiae) främjar en tarmflora i balans. Samtidigt tar ätbar lera, aktivt kol och naturliga antioxidanter hand om överflöd och fria radikaler för att bibehålla allmän hälsa. Biotillgängligt svavel (MSM) rekommenderas för att främja sund hovtillväxt och starka svavelbindningar inom lamellerna. Magnesium ingår också för att stötta en normal insulinomsättning. Detta unika komplex ger stöd för en hälsosam metabolism som en del av de allmänna rutinerna under våren och genom hela betessäsongen. Laminaze kan med fördel börja ges innan det första gräset kommer fram på våren, men går även att ge året runt om det behövs. Laminaze går utmärkt att kombinera med Slim.

Här hittar du mer information om NAF Slim och NAF Laminaze

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.