Hingsten Dominator 2000 Z med Christian Ahlmann har många föl med i juli månads auktioner, till höger ett hingstföl med Aquilino som morfar som gick för facila 12000 € Foto: KimC.nu by Kim C Lundin / Westfalen

Auktionskollen – juliföl efter Dominator dyrast hittills

Juli månad blir intensiv, redan 120 föl listade och då har en handfull större auktioner ännu inte presenterat sina kollektioner, häng med i halvtid.

Auktionskollen

Juli månad är intensiv med flera auktioner på gång med kollektioner som ska auktioneras ut i slutet på månaden. Än så länge har 121 listats och av dem är 92 redan sålda med två auktioner som stänger redan 19:e och 20:e juli. Den preliminära prisbilden ser lovande ut med en median på 9000 € och endast 15 föl sålda för 5000 € eller mindre. Topparna i prislistorna för hoppföl klättrar inte så våldsamt uppåt som för gångartsföl men hela sju föl har gått för över 20000 € vilket får anses vara ett gott resultat.

Med så många online-auktioner Europa runt blir årets fölmarknad mer transparent än något tidigare år. Att det är ett skriande behov för uppfödare att hitta nya säljkanaler märks på de många nya aktörer som fortsätter att poppa upp. En fullständig genomgång av juli månads slutpriser kommer i början av augusti.

Pristoppar efter halva juli

För uppfödare av gångartsföl var en auktion i Nederländerna tämligen katastrofal. För hoppfölen gick det bättre om än ganska marginellt. Pristopp blev stofölet Patera-Ryal-K som såldes till Polen för 17000 €.

Pristoppen på Zangersheides auktion kostade betydligt mer. Stuteriets stolthet och blivande OS-hoppet för Christian Ahlmann – hingsten Dominator 2000 Z (Zang f -10 e Dimant de Semilly – Cassini I) levererade hingstfölet Denver vand de Drie Eiken Z som såldes för 32001 € till en japansk köpare.

I Oldenburg gick fölet Cornet van’t Rosakker till Schweiz för 26000 € efter att 30 bud lagts. Hingstfölet är en riktigt snygg stark modell ,ed belgiska Echo van’t Spieveld som morfar.

Cornet van’t Roosakker en av många Cornet Obolensky-föl som går för toppbud, såld för 26000 € till Schweiz Foto: Oldenburg / Feldhaus

Mesta fäderna i juli – hittills

Det är inga överraskande namn som kommer upp bland de mest frekventa fäderna i juli månad, räknat i halvtid. Det är ett tecken på fortsatt omåttlig popularitet som en dominant visar på indirekt höga betäckningssiffror – Cornet Obolensky.

Marco Kutcher och Cornet Obolensky på OS i Hongkong 2008

Istället är det  en – i hoppvärlden – relativt ung fantom som kommer upp med många avkommor. Bara tio år gammal och redan framgångsrik i både avel och sport har Dominator 2000 Z allt bäddat för att inom några år bli en legendar.

Christian Ahlmann och Dominator 2000 Z i Paris under världscupen i Madrid i december 2019

Många avkommor juli, halvtid
9 avkommor: Cornet Obolensky
7 avkommor: Conthargos (Old f -04 e Converter I-Carthago)
6 avkommor: Dominator 2000 Z, Grandorado TN

5 avkommor: Eldorado van de Zeshoek

4 avkommor: Emerald

3 avkommor: Diarado, Tobago Z, Verdi TN

2 avkommor: All Star, Big Star, Comme il Faut, Chacco-Blue, Chacfly PS, Cicero van de Paemel, For Pleasure, Harley VDL, Heartbeat

Unga hingstar med sin första eller andra årgång

Hittills i juli kan de unga fadershingstarna räknas på en hand och bäst resultat i försäljningslistorna hittills har For Treasure VDL och Pegase van’t Ruytershof som båda haft föl som klubbats för strax över 10000 €.

Hingstar födda 2016 med sin första årgång i föl-kollektionerna:
For Treasure VDL (KWPN e For Pleasure – Carthago)

Hingstar födda 2015 med sin första/andra årgång i föl-kollektionerna:
Classic Orange Z (Zang f 15 e Cornet Obolensky – Calido I)
Komme Casall TN (Holst f -15 e Comme il Faut – Casall)
Pegase van’t Ruytershof (BWP f -15 e Comme il Faut – Cartani)
Uno I ( Holst f -15 e Uriko – Colman)

Fler auktioner för hoppföl i juli

Följande juli-auktioner har i skrivande stund inte presenterat sina kollektioner än så antal och mest använda fäder kommer att uppdateras.

2nd Holsteiner Online Foal Auction  24-25 juli https://holsteiner.auction/de/home
Westfalen-vecka i Münster Handorf (hoppstammade föl) www.westfalenpferde.de
Föl-Auktion ”Global jumping foals” i Berlin www.westfalenpferde.de
4. DSP-Online-Fölauktion Hopp www.deutsches-sportpferd.de

Not. Auktionen Flanders Foal Auction 5 juli finns inte med i materialet då den auktionen genomfördes som en reguljär auktion med runt 200 gäster på plats. I den här serien redovisas online-auktionerna med en transparent redovisning av köpare, budgivare och bud.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.