En av Blädde Hårds hingstar i bakgrunden Hooch DK Z och det nya gänget: vfrån vänster Olle Friholm, Lena Nersing, Tobias Larsson och Krister Svedberg. Foto: Kim C Lundin

Blädde Gård expanderar inför betäckningssäsongen – dubbel styrka

Blädde Gård gör stora förändringar inför årets betäckningssäsong, semin- och hingststationen separeras och gänget bakom blir fler.

Blädde Gård version 2.0

Blädde gård som hittills drivits av Krister Svedberg och Tobias Larsson har lite mer än fem år bakom sig som hingsthållare men har redan gjort stort avtryck. På få år har det blivit bruksprovsvinnare och flera hingstar stationerade på gården. Periodvis har de även haft många egna ston i avel. Gården är belägen i ett klassiskt skånskt hästmecka utanför Blentarp och har haft hästrelaterad verksamhet i många decennier.

Nu blir det både nya delägare och delvis ny inriktning. Bolaget Blädde Gård AB kommer att syssla med både bostadsuthyrning och stuteriverksamhet och drivs av Krister Svedberg och Tobias Larsson tillsammans med gårdens nya ägare Lena Nersing och Olle Friholm. Vd för Blädde Gård blir Lena Nersing. De nya parterna Olle och Lena är nästgårdsgrannar i byn och har själva uppfödning med flera ston.

Tobias Larsson och Krister Svedberg Foto: Kim C Lundin

Samtidigt delas den tidigare seminstationen i en semindel och en hingsthållardel där Krister och Tobias fortsätter med hingstdelen. Arbetet med seminstationen är ett gemensamt projekt, Krister och Tobias kommer även i fortsättningen arbeta med semindelen som tidigare år.
– Vi har arbetat upp en stor erfarenhet kring seminarbetet som går det bättre år för år, förklarar Tobias Larsson.

Nya delägare

Olle Friholm och Lena Nersing går in i den under säsongen arbetsintensiva seminverksamheten med stor lust och entusiasm. Samtidigt byggs själva gården Blädde Gård om till ett antal lägenheter som ska hyras ut. För Tobias och Kristers del blir det flytt ännu längre ut på Österlen till Sankt Olof.
– Vi sysslar med avel själva och det här kan bli en spännande utveckling. Jag har mitt specialintresse med ston och föl, det är den delen som lockar mycket för mig. Som grannar under många år har vi sett att hela gården hade en stor potential att utvecklas, berättar Olle Friholm.
– Vi kan göra en stor skillnad och kan bidra med olika saker, för mig är det spännande med den här verksamhetsutvecklingen vi gör nu, säger Lena Nersing.

Olle Friholm och Lena Nersing Foto: Kim C Lundin

–Det känns skönt för vi kommer verkligen att komplettera varandra, Olle och Lena kan få till bredd i verksamheten. Det faktum att vi blir två par som kan hjälpa till och dra kommer att bidra till ännu högre kvalité, menar Krister Svedberg.

Bolaget Blädde Gård AB bildades så nyss som i februari 2019 men ändringarna är redan igång.

Var befinner sig ert nya bolag om fem år Lena Nersing?
– Vi har då en större seminverksamhet, vi har då en anläggning som attraherar många olika typer av kunder, kvalitén har blivit ännu högre och vi har ett antal lägenheter uthyrda till personer som vill bo nära sin häst, förutspår Lena Nersing

Det kommer att finnas  lägenheter och möjlighet att hyra in sin häst på anläggningen.

Avel på gården i år

I år väntas sju föl där fem tillhör Olle och Lena och två Tobias och Krister. Ute i toppsporten gör Krister Svedbergs uppfödningar Catch Me Not S och Cute S succé men de har dragit ner på antalet egna ston. Stationerade på hingststationen i år är tio hingstar, ett antal på spermaimport och i år planeras en hingstvisning hemma på Blädde Gård.
– Förra året var vi på Grevlunda men i år tävlar Crusader Ice och Gamelus repar sig efter en skada, förklarar Tobias Larsson.

Bruksprovsvinnaren Harvy är kastrerad sedan några veckor tillbaka.
– Ryttarna som har ridit honom har alla sagt att de tror att han kommer att fungera bättre i sporten som kastrerad. Han är mer värd som sporthäst så det blev så även om det inte var något lätt beslut, förklarar Krister Svedberg.
– Efter att ha fått bli  ”affischnamn”  för WFFS-genen under hela förra våren blev det inte några ston till honom, konstaterar Tobias Larsson.

Blädde Gård har fyllt på i hingststallet

Noll 3-åringar godkända – sju direktkvalificerade klara

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.