Foto: Fredrik Jonsving

Breeders Trophy: Nytt upplägg med internationell dressyrvecka

Med en ny uppdelning på två veckor satsar man den ena veckan på dressyr och nästa vecka på hoppning och fälttävlan i Breeders Trophy som går av stapeln i slutet av september och början på oktober.

Vecka 39 blir Breeders Trophys dressyrvecka med, förutom unghästklasser, internationella dressyrklasser för unga ryttare och seniorer i form av Saab International Grand Prix.
Veckan därpå blir det hoppning och fälttävlan med större hoppklasser för äldre hästar.

En av Breeders Trophys viktigaste uppgifter är att stimulera uppfödarna att långsiktigt utbilda och matcha sina unghästar mot sporten. Ett annat mål är att marknadsföra hästarna internationellt.

– Det tidigare upplägget har absolut uppfyllt målen men nu tar vi ett steg till. Min dröm är att se de bästa svenska ryttarna på de bästa svenska hästarna. Ambitionen är att kontakter ska knytas mellan uppfödare, ägare och ryttare för en stark svensk avel och sport, säger Helén Uddefors, vd på SWB.

Svenska Ridsportförbundet sålde nyligen sin andel i Equine Swede Horse AB, bolaget som har i uppdrag att arrangera Breeders Trophy, till SWB, Swedish Warmblood, som sedan tidigare ägde halva bolaget och alltså nu blev ensam ägare. Syftet är att motivera uppfödarna att aktivera sina unga hästar och få in hästarna i sporten. Inspirationen till Breeders Trophy kommer från galoppen, och systemet går än idag ut på att de föl vars uppfödare betalat en anslutningsavgift ingår i Breeders Trophy. Pengarna från avgiften sätts in i en fond och fondens pengar delas sedan ut när hästarna tävlar som 4-6 åringar.

Jeroen Dubbeldam testrider under Breeders Trophy

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.