Unghingstar på bete hos Västra Hoby Stuteri sommaren 2019, trea från höger är Rosebank VH Foto: KimC.nu by Ateni AB

DWB:s förselektering klar – svenskt stuteri med igen

Det danska avelsförbundet har genomfört förselektering av 3-åriga hingstar och nu är över 60 hingstar klara för bedömning. Än en gång finns en hingst från Stuteri VH representerad i kollektionen.

Förselektering med hembesök

Normala år utan pandemi sker DWB:s förselektering av hingstar i Vallensbæk utanför Köpenhamn och på Vilhelmsborg utanför Århus på norra Jylland. Detta år har avelsvärderingsnämnden i form av två representanter i taget varit runt på 37 platser för att titta på hingstar. De dressyrstammade hingstarna har granskats av Claus Hansen och  Bjarne Nielsen medan hopphingstar haft Johnny Hansen och Bo K. Møller som granskare. Det har tagits ut 37 treåriga dressyrstammade hingstar respektive 25 med hoppstam. Innan den slutliga listan är klar fylls det på med hingstar från de tyska förbunden som redan premierats respektive adepter från KWPN som fått biljett till andra besiktning och eventuellt flerdagarsprov.

Årets kollektion

Än så länge dominerar Franklin och Revolution gruppen dressyrstammade hingstar födda 2018 med sex respektive fem avkommor med i listan. Tyske giganten Secret har tre avkommor och fäderna Hesselhøjs Donkey Boy, Asgard’s Ibiza och Quantensprung har vars två med i urvalet. Helgstrand Dressage stod för 13 av de 37 uttagna.
Katalog från förselektering (överstrukna med rött är ej vidare)

Bland hopphingstarna spretar det mer men Cornet Obolensky finns representerad med tre söner följt av Quarz Ask med två söner.
Katalog från förselektering (överstrukna med rött är ej vidare)

Västra Hoby Stuteri med i matchen

Avels- och dressyrintresserade kan knappast ha undgått att notera Springbank II VH:s framgångar inom DWB liksom att årets vinnare i Breeders trophy för 5-åriga hästar Mr Grey VH visats som hingst i DWB.

Springbank II VH (SWB) Foto: KimC.nu by Ateni AB

I år är ännu en uppfödning från stuteriet utanför Lund uttagen till DWB:s avelsvärdering för hingstar. Nu 3-åriga Rosebank VH (SWB f -18 e Revolution u Darling II VH e Dalwhinnie, uppf Västra Hoby Stuteri) visas och matchas i samarbete med Helgstrand Dressage. Han är halvbror till Mr Grey VH och hemma på stuteriet finns två yngre helsystrar födda 2019 och 2020.

Rossese VH helsyster till Rosebank VH , efter Revolution och Darling VH Foto: Kim C Lundin

Tillsammans med andra unga hingstar har Rosebank VH växt upp och betat på gröna ängar innan vuxenlivet och matchning mot en karriär som hingst och dressyrhäst tagit vid.

Unghingstar på bete hos Västra Hoby Stuteri sommaren 2019 Foto: KimC.nu by Ateni AB
Bakom VH finns Västra Hoby Stuteri och uppfödaren Tobias Hansson som bygger vidare på tidigare generationers avelsarbete. Här med föl sommaren 2019 Foto: Kim C Lundin

Se Rosebank VH från longeringen

 

DWB:s avelsvärdering genomförs vecka 10 på Vilhelmsborg.

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.