Highcruiser omgiven av från vänster sin avkomma Hightech och till höger Mississippi . Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

En sammetsögd hingst har lämnat oss

Han var den sista aktiva hingsten efter Hohenstein i Sverige och en fin representant för linjen med arbetsvilja och sagolikt temperament. Highcruiser var sammetslen på både in- och utsidan.

Anita Rostner driver Myrsjö Gård och seminstation med flertalet hingstar sedan några år. Hon har haft Highcruiser 1135 (Hann f -03 e Hohenstein-Lauries Crusador xx, uppf Johann von der Decken) i sin ägo och vård sedan augusti 2013.

– Sju år är lång tid och vi kände varandra, det fanns inte vänligare individ än Highcruiser. Nu begravs han här hemma och får sin sista vila här, jag har några avkommor efter honom och han har hunnit betäcka lite redan i år, berättare Anita Rostner, tagen av den hastiga förlusten.

Exakt vad som hänt är inte helt klarlagt men Highcruiser verkar ha skadat nacken i samband med att försökt tjuvbeta under ett staket under sin dagliga hagvistelse.
– Han brukade vilja ha det som var utom räckhåll, lade sig till och med på knäna för att komma åt. Vi tror att något har hänt här för på eftermiddagen märkte vi tecken på nervpåverkan, ostadighet, lite olika tecken på både fram- och bakbenen. När vi testat honom så åkte jag direkt till Mälarkliniken med honom och de skulle röntga nacken. allt som allt fanns det inget att göra och Highcruiser fick avlivas där, berättar Anita Rostner.

Kvar på stationen finns King Louie som är en pigg 28-åring, Dalwhinnie och konvalescenten Hometown samt ett antal andra hingstar. Seminstationen med alla ston är i full gång och det måste fortsätta trots en tung dag.

Highcruiser med Jonathan Medin i sadeln på Flyinge i en hingstklass. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Avtryck i aveln

Highcruiser har över 350 registrerade avkommor i Sverige sedan han godkändes som 5-åring 2008, med sina 50 % förädlande blod har han präglat många avkommor med ädelhet enligt sitt avelsindex. Under sina år hos  Anita Rostner på Myrsjö Gård har hans popularitet ökat och många fina unghästar är på väg upp i klasserna. Själv gjorde han ett bra 30-dagars prov som 3-åring i Neustadt(Dosse) med för den tiden fina 8,25. På senare år visades han och tävlades av bland annat Jonathan Medin, Alexandra Nord och Rebecca Jarneus  upp till Msv A:1.

Hans hittills mest meriterade avkomma är Pia Pia, uppfödd av Thomas Andersson, som går lilla rundan internationellt med Thea Katarina Bråten från Norge. I Sverige är Hightech med Gaugain de Lully som morfar framgångsrik upp till svår klass med Alexandra Wikner. 2015 representerade dottern Missisippi, med Maraton som morfar, SWB vid unghäst-VM i Verden tillsammans med Anna Svanberg. 2016 vann My Wonderboy C.R kvalitetstävlan på Strömsholm.

Connie Rebane på My Wonderboy C.R (SWB f -12 e Highcruiser 1135 -Pablo ) Foto: KimC.nu by Kim C Lundin
Highcruiser med Jonathan Medin i sadeln på Flyinge efter en hingstklass, Maria Gretzer intervjuar. Foto: KimC.nu by Kim C Lundin

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.