Dags för hingstar och ryttare att bli granskade på ett nytt bruksprov Photo: KimC.nu by Ateni AB

Ett år med nytt hingstreglemente – så här valde stoägarna

Vid bruksprovet 2021 fick 78 procent av de visade hingstarna tillstånd att betäcka  sedan det nya hingstreglementet använts för första gången. Hur använde uppfödarna hingstar med den nya statusen Accepterad?

SWB:s hingstreglemente årsmodell 2021 som användes i en första version vid bruksprovet på Strömsholm innehöll många nyheter. De avgörande skillnaderna var att begreppet godkänd för avel delades upp i två klasser, premierad respektive accepterad. Premierad hade stor överensstämmelse med de tidigare nivåerna för godkännande. Tidigare reglemente som använts sedan 2010, då infördes en stor revision med klassen direktkvalificerade, hade i snitt resulterat i att lite mindre än hälften av visade hingstar fick betäckningstillstånd. Med det nya reglementet klarade 50 av 64 visade hingstar kraven, eller 78 procent.

Det nya reglementet gav redan på förhand ett uppsving i antalet anmälda efter bottennoteringen 2020. Med lägre krav och ett 2-årigt betäckningstillstånd så fanns det så mycket större anledning att göra ett försök. För SWB är det viktigt att hålla uppe antalet anmälda, det hjälper till att finansiera provet med lokalhyror, domare, funktionärer och egen personal under sju dagar. Precis som med alla aktiviteter finns det ett antal anmälningar där kalaset går jämnt upp respektive börjar gå på plus. Det nya reglementet säkrar högt deltagande, ett tag.

Saxat från SWB:s webbsida.

”Premierad” innebär att hingsten uppfyller högt uppsatta krav avseende egen prestation/ förärvning och hälsa och förväntas kunna bidra med avelsframsteg inom SWB-rasen. För att hingsten ska kunna uppnå Premierad krävs också att SWB får tillgång till röntgenbilder enligt kraven i SWBs hingstregelverk (Bilaga 3). 

”Accepterad” innebär att hingsten uppfyller miniminikrav (lägre krav än för Premierad) avseende prestation och hälsa för att få verka i SWB-avel. För att hingsten ska kunna uppnå Accepterad behöver inte röntgenbilder skickas in. Det räcker med att skicka in officiellt röntgenintyg utfärdat från avelsorganisation där hingsten är godkänd sedan tidigare.

Delar av AVN i samråd, fr v Bo Jenå, SWB: Mälardalens Sara Grandin, ordförande Christina Olsson och Mikael Nolin Photo: KimC.nu by Ateni AB

Utfall i aveln

Det är händer så gott som varje år att nygodkända hingstar inte sätts i avel eller blir efterfrågade av stoägarna. Ett godkännande har aldrig varit en säker biljett till många betäckningar, vissa år har det inte ens hjälpt att bli bruksprovsvinnare heller. Förra årets skörd på hela 50 hingstar klara från bruksprov med möjlighet att lösa betäcknings licens är dock annorlunda. Som väntat var de flesta av hingstarna i kategorin premierad i avel då den har störst likheter med tidigare status godkänd. Av 20 premierade var samtliga i avel och fick ston. Totalt 30 hingstar blev accepterade, av dem var 18 akivt i avel och fick betäckningar. Sett till antalet betäckningar per hingst så är det för en del inte alltför uppmuntrande siffror medan andra haft verkligt bra säsong.

Bland några av de direktkvalificerade hingstarna, med meriter från andra förbund och / eller tävling, så har klassificeringen Accepterad inte haft någon betydelse alls, de ha rfått ston i kraft av sina meriter.

Hopphingstar

Genomgående så leder de direktkvalificerade prestationsmeriterade hingstarna i betäckningsstatistiken för hopphingstar. Mest populär av dem som genomgått ett tradionellt SWB-bruksprov under sex dagar är S.J. Royal Chacoon följt av Lloyd och bruksprovsvinnaren Zezar Hästak. Ledande Cannobio , ägd av Anders Lidbeck, var bara 4 år vid bruksprovet men hade gjort ett 50-dagarsprov i Tyskland på hösten som 3-åring med 8,55 poäng som provresultat. Det var en framgångsrik väg in i aveln för Casall-sonen.

Premierad nivå

Cannobio HOLST f-17 e Casall u W-Estelle e Lasino-Contender, uppfödare Witt Pferdezucht Gbr, ägare Anders Lidbeck Horses AB. Ryttare: Peder Zeiloth. Photo: KimC.nu by Ateni AB

Cannobio 1441 Eklunda Stuteri antal ston  97 Premierad Direktkvalificerad
Warrant 1443 Stockholm Seminstation AB antal ston  58 Premierad Direktkvalificerad
Chacoolou PS 1442 Ab Ps Flyinge & Partners antal ston  38 Premierad Direktkvalificerad
Cristallo II 1366 Lövsta Seminstation antal ston  37 Premierad Direktkvalificerad
S.J. Royal Chacoon 1429 Stall Rambron AB antal ston  67 Premierad
Lloyd (SWB) 1428 Stall Linell antal ston  44 Premierad
Zezar Hästak (SWB) 1436 Hästak AB antal ston  41 Premierad
Chacootino PS 1439 Ab Ps Flyinge & Partners antal ston  32 Premierad
Tinder (SWB) 1435 Gocksta Stuteri antal ston  31 Premierad
Rimaro van de Looise Heide 1434 Lövsta Seminstation antal ston  31 Premierad
Caribbean Blue 1427 Stall Niklas Arvidsson AB antal ston  29 Premierad Visas på brukspprov 2022
Diavant Blue 1432 Ab Ps Flyinge & Partners antal ston  26 Premierad
York Hästak (SWB) 1440 Hästak AB antal ston  25 Premierad
Montevideo VDL (ex. Mr Cornet  1433 Gränsbo Stuteri antal ston  14 Premierad
Hemerald 9473 Eklunda Stuteri antal ston  45 Accepterad Direktkvalificerad

Acceperad nivå
Tenor du Gue 9558 Stockholm Seminstation AB antal ston  44 Accepterad Direktkvalificerad
El Barone 111 Z 9412 Lövsta Seminstation antal ston  28 Accepterad Direktkvalificerad
Diamond Spring 9512 Håkan Karlsson antal ston  17 Accepterad Visas på brukspprov 2022
Gameboy (SWB) 9513 Johanna Wall antal ston  13 Accepterad Visas på brukspprov 2022
Coventry Moon (SWB) 9530 Cj Equestrian AB antal ston  11 Accepterad
Highteq (SWB) 9532 Stall Boarp antal ston  9 Accepterad
Filkes Red Fury (SWB) 9531 Myrsjö Gård antal ston  9 Accepterad
Rollcat (SWB) 9524 Firma Albin Alf antal ston  7 Accepterad Visas på brukspprov 2022
Candide (SWB) 9520 Abilities antal ston  5 Accepterad
Naestro SC (SWB) 9516 Gocksta Stuteri antal ston  5 Accepterad
Zino 9517 Flemminge Gård antal ston  4 Accepterad
Rihanna’s Diamond K (SWB) 9523 Loviseholm Stables AB antal ston  3 Accepterad
Q:s A Kind of Magic (SWB) 9533 Myrsjö Gård antal ston  2 Accepterad
Hotlix (SWB) 9522 Ale Ridsport antal ston  1 Accepterad

Dressyrhingstar

Det var inte lätt för någon dressyrhingst att konkurrera med Christinelund Dressages nya stjärna Janeiro Platinum. Han kom från Helgstrand Dressage efter flera framgångsrika betäckningssäsonger hos de kräsna danska dressyruppfödarna. Janeiro Platinum var en succé innan han anlänt och med över 180 ston varav 150 konstaterat dräktiga blir det en rejäl första årgång som bruksprovsgodkänd hingst.  Mest populär av dem som genomgått ett tradionellt SWB-bruksprov under sex dagar är Total Hope-sonen Oneofakind OM som var 3 år vid provtillfället och nästa år ska visas upp för att få förlängt förtroende. Bruksprovsvinnande Glasgow fick ett ansenligt antal ston. Genomgående så leder de direktkvalificerade prestationsmeriterade hingstarna i betäckningsstatistiken även för dressyrhingstar.

Janeiro Platinum KWPN f-14 e Sezuan u Black Beauty L. Platinum e UB 40-Ferro, uppfödare: Titan Wilaras, ägare Christineund Dressage AB. Ryttare: Sofie Lexner. Photo: KimC.nu by Ateni AB

Janeiro Platinum 1444 Gränsbo Stuteri antal ston  181 Premierad Direktkvalificerad
Hometown (ex Hornrose) 1421 Myrsjö Gård antal ston  44 Premierad Direktkvalificerad
Oneofakind OM (SWB) 1430 Lövsta Seminstation antal ston  76 Premierad
Glasgow (SWB) 1438 Gränsbo Stuteri antal ston  56 Premierad
Valley 1431 Lövsta Seminstation antal ston  17 Premierad Visas på brukspprov 2022
Benchmark 1437 Västra Hoby Stuteri AB antal ston  11 Premierad
Benefit 1420 Lövsta Seminstation antal ston  27 Accepterad Direktkvalificerad (Nu status premierad på Språngrulla)
Faithful 9526 Markebäcks Gård, Firma Lotten Bäckgren antal ston  29 Accepterad
Mafioso BD (ex. Mooiman) 9528 Bosson I Lund antal ston  2 Accepterad

 

Inför kommande bruksprov 28 februari – 5 mars, Strömsholm

Är du hingstägare och visar hingst på bruksprovet 2022? Den bild på din hingst som du väljer ut och skickar in till SWB kommer endast SWB och Tidningen Ridsport till del enligt en överenskommelse. Vill du se din hingst bild i våra sammanställningar de kommande veckorna eller i artiklar och reportage under året, se till att skicka den till vår redaktionsmail och andra medier du vill ska ta del av den.

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.