Superduon Peder Fredricson och Hansson WL. Foto: Fredrik Jonsving

Hanssons får uppfödarpris – för bland annat Hansson

För sin mångåriga uppfödning av framgångsrika SWB-hästar – där Peder Fredricsons Hansson WL är främsta stjärnan – får bröderna Ulf, Anders och Per Hansson årets uppfödarstipendium.

”Årets uppfödare” är ett stipendium på 10 000 kr som i år tilldelas bröderna Ulf, Anders och Per Hansson på Walltorps Lantbruk i Väderstad.
Priset ska gå till en uppfödare som har en långsiktighet och tydlig målinriktning i sitt avelsarbete och som genom detta uppnått framgångar inom ridsporten nationellt och internationellt och tilldelas nu
Bröderna Hansson har bedrivit uppfödning av SWB-hästar under många år och deras hittills mest framgångsrika uppfödning är Hansson WL (f. 2008 e. Hip Hop u. Indra WL – Iowa) som tillsammans med Peder Fredricson 2018 rankades som världens bästa hopphäst efter bland annat segrar i både Global Champions Tour och Världscupen och med totalt 1920 rankingpoäng.

Bröderna Hansson fick sina första ponnyer för drygt 50 år sedan och sedan dess har de hållit på med hästar och avel och både Ulf och Anders har även själva tävlat på landslagsnivå i hoppning. De har genom året fokuserat på att använda bra ston och avlar idag på två stolinjer, den ena härstammar från det tyska stoet Galina och det andra från Dragon-stoet Yaki Lee (40). Världsstjärnan Hansson WL kommer ur Galinas linje och på Yaki Lees sida hittar man bland annat elitstoet Raclette som lämnat Vallon 1013 och Edelweiss WL som tävlar hoppning med Anders dotter Emelie Hansson upp i svår klass, samt Corrado WL 919 med flera SM-medaljer i dressyr på sin meritlista.

”Årets uppfödare” utses varje år av Agia Djurförsäkring och SWB.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.