Yster hingst vid hand  – lös hingst anfaller Foto: Kim C Lundin Vem som helst kan inte visa en yster hingst, Staffan Stehager kan Funktionärerna är så skyddade det går vid lösgalopp i SWB Foto: Kim C Lundin Kannatol fick ett riktigt "stollaryck" men Helena Torstensson höll i utan problem och sedan återgick han till sitt normala jag Bildserie Rockey buggar loss med sin ägare Bjarke Laustsen En bruksprovsvinnare med Karin Persson Bengt nilsson hade en yster hingst vid hand, 3-åringar ska ha lite geist

Att hantera häst vid hand kan vara farligare än att rida

I Sverige är vi verkligt säkerhetsmedvetna speciellt i sadeln. Men hur är det på avelsevenemangen när det är att hantera häst vid hand? Jodå, Sverige ligger före och Danmark är nästan ikapp.

Avelsevenemang i fokus

Det är snart dags för bruksprov i Sverige. Det har varit hingstpremiering i holländska KWPN och DWB förbereder sig för hingstekåringen i Herning. På alla evenemang där det gäller att hantera häst vid hand blir det ofta lite extra spännande. Ofta är hästbesiktningen på större tävlingar bland de farligaste ställen att vara på, för både handlers och publik. På avelsevenemangen kommer många unga hästar samman för första gången. På hingstevenemang är det dessutom laddat med testosteron i luften.

SWB föredöme

I Sverige har SWB länge varit föredömliga i att se till att funktionärer och medhjälpare är utrustade med hjälm. De som står på banan under bruksproven och assisterar vid lösgaloppen har samtliga hjälm sedan några år tillbaka.

Funktionärerna är så skyddade det går vid lösgalopp i SWB Foto: Kim C Lundin

Under hingstpremieringar och evenemang längre söderut är det inte lika självklart. Alla rider med hjälm men hanterar hästar vid hand utan något slags skydd. Huvudbilden i den här artikeln visar en skrämmande situation i KWPN där flera hingstar kom lös och en bestämde sig för att attackera. Den andra halvan visar en handler under DWB:s hingstekåring som har en glad gosse att hålla styr på, frambenen var nära huvudet. Sedan de här bilderna togs ser det helt annorlunda ut i Danmark, de har sedan något år tillbaka krav på att handler och medhjälpare ska ha hjälm. Däremot är funktionärerna fortfarande hjälmlösa.

Funktionärerna är ganska oskyddade vid lösgalopp i DWB Foto: Kim C Lundin

KWPN som förut

I Holland har visningarna fortsatt hjälmlöst trots en del tillbud. Den värsta olyckan inträffade 2011 när en handler blev sparkad i bröstkorgen och blev liggande i manegen i över 30 minuter till synes livlös innan ambulansen anlände. Hela Brabanthallen höll andan och tystnade. Nästan varje år kommer en eller flera hingstar lösa medan de går på ring. Det är inget som anses vara ett bekymmer, så är det och man anser att det är rutinerat folk som håller i i hingstarna.

Handler i KWPN med hingst Foto: Kim C Lundin

Hjälm hjälper

Ett hjälmtvång som införts i DWB hjälper inte mot allt men en direktträff av en hov klarar inte en vanlig skalle. Under flera år gick några danska handlers före och visade vägen.

Jørgen Høeck är en mycket rutinerad visare och handler och han var med sitt team bland de första att använda hjälm i Herning. Foto: Kim C Lundin

Kanske blir det aldrig riskfritt att hantera häst vid hand. Bilderna från svenska bruksprovet som finns i galleriet överst i artikeln visar ett antal fina, välhanterade men mycket ystra hingstar. Det kan hända den lugnaste vid sådana här tillfällen.

Så här nära kommer de lösa hingstarna publiken på första raden i Brabanthallen Foto: Kim C Lundin
När en hingst anfaller en annan är det otäckt för alla Foto: Kim C Lundin
Den här situationen med en lös hingst löste upp sig bra men när en hingst anfaller en annan är det otäckt för alla Foto: Kim C Lundin

Utvecklingen har gått framåt och det får Stuteti Katrinelunds företrädare Ib Kirk illustrera.

Ib Kirk med hingsten Freezbee-PAri Foto: Kim C Lundin


Ib Kirk med gladiatorhjälm Foto: Kim C Lundin

Han är bara glad men de där framhovarna kommer väldigt nära Foto: Kim C Lundin

SWB:s bruksprov arrangeras från 26 februari – 3 mars

Tidigare artiklar

Är du en stoägare med vårkänslor?
Årets sportprov för hingstar börjar i Tyskland

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.