Nebraska VDL fick fina 80 poäng i KWPN:s flerdagarsprov. v Foto: Jacob Melissen

Hingstnytt: Nygodkände Nebraska VDL på plats i Sverige

Det nederländska stuteriet VDL Stud har placerat en nygodkänd ung hingst i Sverige. Nebraska VDL representerar nytt blod och kommer med ett bra provresultat från KWPN på sitt CV.

Samarbetet mellan Gränsbo Stuteri och VDL har resulterat i ännu en hingst placerad i Sverige med nytt internationellt blod till uppfödarna.

Hingsten Nebraska VDL (tidigare Naltic VDL) är född 2018 och har gått den klassiska vägen genom KWPN:s system av selektering och acceptans med ett avslutat långt flerdagarsprov. Han har sedan han kom till Sverige granskats av SWB:s avelsvärderingsnämnd och fått ett interimistiskt tillstånd till betäckning.

Nebraska VDL är efter Baltic VDL (KWPN f -06 e Qaprice Z – Jus de Pommes)  undan stoet Hanolivia VDL (KWPN f -12 e Douglas–Indorado) som har de fina utmärkelserna STB ELITE, IBOP-(SPR) och PROK. Hanolivia fick själv 85 poäng på sitt stotest med fina 9 poäng för in reaktionssnabhet i hoppmomentet. Nebraska är hennes tredje föl och Hanolivia har en internationellt tävlande halvbror i Ierland VDL samt en godkänd halvbror i Cornerado VDL.

Baltic VDL tävlades av Jur Vrieling under sina två sista år i sporten 2018-2019 och avslutade sin karriär i Aachen med en felfri runda i klassiska STAWAG-prize. Baltic har  45 tävlande avkommor som är äldre än 8 år i internationell tävling och fler är på väg upp då de äldsta föddes 2010. Baltic har ett ganska högt fullblodsinslag i sin stamtavla med en teoretisk förärvningsgrad på 52 %.

Nebraska VDL vid KWPN:s flerdagarsprov Foto: Jacob Melissen

Flerdagarsprovet gav 80 poäng för Nebraska VDL och hand exteriörpoäng kommer snart att publiceras på www.blup.se. I KWPN:s beskrivning står det (fritt översatt från engelska):
Nebraska VDL är en okomplicerad, pålitlig och bekväm hingst att rida med en bra inställning. Hingsten har mängder av arbetsvilja och är mycket lättlärd. Hingsten visar i rörelse bra hållning och balans. Galoppen är aktiv med bra steglängd och sätter under sig bak, en bra balans gör det lätt för honom att byta galopp. Nebraska VDL hoppar med mer än tillräckligt upphopp, bra reaktionsförmåga och reflexer och använder sin kropp väl. Han har bra benteknik. Hingsten ger ett försiktigt intryck och viar mer än nog kapacitet och överblick. Som hopphäst har han mer än tillräckligt med talang och ger sin ryttare en bra känsla. 
Avelsrekommendation: Nebraska VDL kan tillföra hoppkvalité, ridbarhet och mentatlitet för hoppavel. 

Nebraska VL under KWPN Stallion Show.

 

 

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.