Andreas Helgstrand, Jan Pedersen. Foto Catharina Hansson, Kim C Lundin

”Jag vill inte delta i någon pajkastning med Helgstrand”

Ordkriget mellan Andreas Helgstrand och Dansk Varmblod tog en sista (?) sväng på onsdagskvällen när DV:s ordförande Jan Pedersen gjorde ett uttalande.

Igår kväll kom en ytterligare kommentar från Dansk Varmblods ordförande Jan Pedersen med anledning av konflikten med Andreas Helgstrand:
– Jag vill inte delta i någon pajkastning med Helgstrand. Det tjänar ingenting till och det tror jag att Helgstrand håller med mig om.
– Min skrivelse igår provocerades fram av Helgstrand, som marknadför en konkurrerande avelsförening till dansk varmblodsmedlemmarna i syfte att sälja sina hingstars sperma.

– Jag anser att mitt uttalande var nyktert och exakt och jag har inget mer att säga förutom att jag önskar våra hingstägare en god säsong – även Helgstrand naturligtvis.

Helgstrand lovade medlemmarna i Dansk Varmblod rabatt och specialpris hos Oldenburgerförbundet om de ville använda hans 3-årshingstar som inte gått Dansk Varmblods 10- eller 14-dagars test. Helgstrand hade 12 hingstar som genomgått kåringen men avstod från att låta dem vara med i testen – enligt uppgift på grund av risken för EHV-1.

Från Helgstrand Dressage hade Dansk Varmblod fått veta att hingstarna skulle delta, men när det dagen innan stod klart att de tyska förbunden skulle ställa in sina tester blev det möjligt för Helgstrand att bara ha sina hingstar godkända där. Hans hingstar kunde slippa testerna och få dispens för registrering i Tyskland.

I Danmark hade man dock beslutat genomföra testerna och ansåg att det kunde göras smittsäkert.
”Frågan var då inte om det var hälsosamt att genomföra testet. Frågan var om vi skulle avbryta eftersom Helgstrand ville bojkotta testet för att en ventil hade öppnats i Tyskland. Det senare kunde vi inte leva med. Det är inte hållbart för en hingststation – oavsett hur stor den är – att sätta agendan för Dansk Varmblod.” skrev Jan Pedersen i ett offentligt uttalande i tisdags.

Pedersen ville försvara principen och alla de andra hingstägare som valt att låta sina hingstar genomföra testet, men han ville också markera:

”Förutom avelsaspekten handlar det också om principen om vem som ska sätta dagordningen i Danska Varmblod.”

På onsdagen kom ett svar från Andreas Helgstrand i ett pressmeddelande där han bland annat skriver:

”Det är med stor förvåning vi ser oss anklagade för att vilja sätta agendan inom danska varmblodet. Vi anklagas av Jan Pedersen, genom hot om en bojkott, för att vilja bestämma hur och om 10-dagarsprovet ska hållas.”

”Alla vet att Helgstrand Dressage är ett internationellt företag och vi arbetar nära flera stora utländska hingststationer, inklusive Paul Schockemöhle, och därför är vår beslutsgrund för vilka hingstar vi stationerar här eller utomlands föremål för stor planering och övervägande av avelsföreningarnas krav.”

”Vi har ingen avsikt att skada DV, tvärtom vill vi utveckla verksamheten tillsammans med uppfödarna och DV. Vi har inte för avsikt att bestämma något annat än det som gäller vår egen verksamhet. ”

Hela pressmeddelandet här > > >

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.