Cathrine Laudrup-Dufour och Henrik von Eckermann blir testryttare på Breeders 2022. Foto FEI/Leanjo de Koster, FE/Richard Juilliart

VM-guldmedaljörer blir testryttare på Breeders

Nu står det klart att årets testryttare kommer till Flyinge under SWB Equestrian Weeks och Breeders Trophy blir Henrik von Eckermann, dubbla världsmästare och världsetta i hoppning och danska Cathrine Laudrup-Dufour, också hon världsmästare i lagdressyr samt innehar en andraplats på världsrankingen.

Henrik von Eckermann har tidigare varit testryttare för Dansk Varmblod i Herning 2017 och nu gör han alltså debut som testryttare av de 5-åriga hopphästarna hos SWB under Breeders Trophy. För Cathrine Laudrup-Dufour blir det tredje gången gillt som testryttare av de 4-åriga dressyrhästarna.

– Jag hoppas att det kommer finnas några fina framtidshopp bland de unga hästarna, säger Henrik von Eckermann på telefon mellan bestyren från stallet i Nederländerna. Det ska bli intressant att se vilken typ av grundkvalité som finns bland dem, fortsätter han.

– För mig är det just att känna att det där intresset finns hos hästen och att den vill göra det man ber om. Jag vill känna att de unga hästarna har en bra inställning helt enkelt. Det är någonting de har eller inte har. Teknik, styrka och allt annat kan man träna och bli bättre på, men just inställningen är svår att träna upp. Känslan är ju inte alltid som det ser ut heller, det kan vara två olika saker. Jag tror mer på min känsla än på hur det ser ut, avslutar Henrik.

Testridningen under SWB Equestrian Weeks är ett mycket populärt inslag som brukar dra mycket publik. Att få tillfälle att se och hylla två världsstjärnor av denna kalibern på plats blir näst intill unikt.

SWB-uppfödare är duktiga på att välja internationellt gångbart blod i sin avel vilket inte minst avspeglar sig i de svenska VM-lagen där två av fyra hästar var svenskfödda SWB-hästar i dressyr, en av fyra i det svenska hopplaget och tre av fyra i det svenska VM-laget i fälttävlan.

SWB Equestrian Weeks med Breeders Trophy i dressyr och hoppning avgörs på anrika Flyinge Kungsgård i Skåne den 27 september – 9 oktober. Breeders Trophy i fälttävlan går av stapeln 14-16 oktober på Gärds RF, Kristianstad.

Cathrine Laudrup-Dufour rider lördagen 1 oktober.
Henrik von Eckermann rider lördagen 8 oktober.

Ridenews står för oberoende journalistik och vi följer de pressetiska spelreglerna.