Frågar man inget får man ingenting veta!

Björn Svensson | 23/12 - 2018

På nyårsafton tänkte jag slå mitt skalliga huvud ihop med 2 kloka.

Tillsammans har jag,Carl och Steffi erfarenheter från föl till världscup.

Grundtanken är att vi ska prata unghästutbildning men undrar ni något utanför det så var inte rädda för att fråga.

Fråga vad ni vill så svarar vi på det vi vill..

Björn domkallardetvlogg Svensson

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här

Kommentera

30 kommentarer på “Frågar man inget får man ingenting veta!

 1. Hur mycket tycker ni att man ska förväntas att ”börja om” med en nyinköpt unghäst? Främst inom hantering.
  Hur stor inverkan gör miljömbytet för hästen?

  Med vänlig hälsning, Mimmi

 2. Vilka unghästtest anses viktiga att ta sig an medtanke på hästens utbildning? Dvs är det viktigt att göra ex treårs för att se att hästens utbildning ligger i fas, eller är det bättre att vänta beroende på individen? Ska man ha tankesättet att unghästen går de test den är redo för eller verkligen jobba för att den ska vara redo för testen?

 3. Vilka förberedelser är bra att ha gjort hemma innan man lämnar sin unghäst för inridning? Vad underlättar och vad är bäst att lämna åt proffsen?

 4. Jobbar ni annorlunda med en häst som har en lite speciell mekanik i galoppen? Tänkte på denna fråga tack vare att jag såg Sparven och Steffi ta SM-guld i år, uppfattar den hästens mekanik som något speciell men ändå längde den och kortades sig med ett heeeeelt annat register än de övriga hästarna i startfältet. Min häst påminner om Sparven i mekaniken men det är ännu tydligare på honom, för mig blir det lätt så att tempoväxlingarna förstärker det mekaniska i honom och därför lurar jag mig själv att sitta i en mysig liten ”comfort zone-galopp”. Är det bara att traggla på och fortsätta försöka utmana oss i längningarna och minkskningarna eller har du något annat knep Steffi? Eller någon av er andra förstås!

  Sedan har jag en annan fråga som är lite kortare (för mig i alla fall): hur jobbar ni med mål för era olika hästar? Inte alls? Högt satta eller väldigt realistiska? Månad/halvår/årshorisont?

  Tack på förhand!

 5. Skulle gärna höra era tankar kring tävlingsplanering i framförallt hoppning. Men med äldre häst (10år) som ska förberedas att gå lite högre klasser.( 120-130.)

  Mvh KJ

 6. Skulle gärna höra era tankar kring tävlingsplanering. Men med äldre häst (10år) som ska förberedas att gå lite högre klasser.(120-130)

  Mvh KJ

 7. Hej! Jag har en häst som har tappat självförtroendet i hoppningen och har blivit ”markskygg”. Skulle ni kunna tipsa om bra hopp- /markarbeteövningar som ger hästen självförtroende både med och utan titthinder?

  Skulle ni kunna tipsa om en bra framridning för häst som är mötesskygg? Finns det något sätt man kan träna bort detta hemma?

  Med vänlig hälsning
  Olivia

 8. Skulle gärna höra era tankar kring tävlingsplanering, men för äldre häst (10år) som ska börja gå lite högre (120-130). Vad som är bra att tänka på o hur mycket kan man tävla? Såklart olika från häst till häst. Men lite tips o bra o veta.
  Mvh KJ

 9. Skulle gärna höra era tankar kring tävlingsplanering, vad är bra att tänka på, hur mycket kan man tävla med en 10 åring som ska börja gå lite högre (120-130). Såklart olika från häst till häst men tips o trix.
  Mvh KJ

 10. Vilka skillnader har ni i era tillvägagångssätt när ni rider in och hanterar den unga hästen? Är det något ni gör på olika sätt?

 11. Skulle gärna höra hur ni fodrar era unghästar (4-7år)? Vad ni fodrar med, hur mycket dem äter och om ni har några favorit tillskott som ni använder.

 12. 1. Hur skulle du Carl tänka kring att sätta byten på en häst som är superstabil i den förvända galoppen och som är lite äldre?

  2. Bästa tipsen för att bygga upp styrka i en unghäst? Varierad träning såklart – men vill gärna höra era tankar kring upplägg, hur mycket träning, hur varierar ni den och varför?

 13. Förutom tålamod vad är era bästa tips
  Med unghästar som är lite hårdare/tuffare i temperament men samtidigt otroligt försiktiga i sin teknik? Kan göra allt klockrent hemma och behöver mycket stimulans och utmaning för att allt känns enkelt, avspänt och man får känsla av ”ge mig nått svårare” hoppar alla hindertyper (inkl vatten), serier, kombinationer etc. Däremot på tävling ffa när man byter miljö från framhoppningen till ett mörkt ridhus så slår det slint och hästen står mest på bakbenen och är allmänt istadig. Allt blir ”farligt” och flyktbeteendet är väldigt starkt. Om hästen mot förmodan går framåt är den överförsiktig och överhoppar sig.
  Utomhus är betydligt bättre då hästen hinner slappna av och inte behöver byta miljö på samma sätt mellan framhoppningen och tävlingsbanan.

 14. Hur tycker ni man ska lägga upp träning och tävlingsschemat för en unghäst?
  Har en hoppgalen 5 årig ponny. Planen är ungponnysm i sommar men vill gärna höra era åsikter.

 15. Killar: inget unghästrelateeat.. men.. jag efterlyser tips på bra ridbyxor för män som inte kostar en miljard 😅
  Hållbara, sköna med bra passform och som passar ben som är grövre än en storks.. (Min man är rätt muskulös) Vilka är era favoriter?

 16. Steffi: Hur mycket hoppar ni hemma och hur högt? Unghäst? Äldre? Både under tävlingssäsongen och när det är mindre tävlingar? Vad hoppar ni? Banor? Serier? De hästar som går 140 och uppåt, tränar de på tävlingshöjden något hemma?

 17. Carl: Nya superfuxen ser fantastisk ut. Hur tänker du kring hållbarhet på en sån typ av häst och hur förvaltar man på bästa sätt en sådan talang så att den håller för många många år av träning och tävling. Tänker på att man läser en del om att hästar med sådana kvaliteter kan vara ”för rörliga” för sitt eget bästa och därför lättare får förslitningsskador/hältor/ryggproblem etc!

 18. Steffi: Hej, har en 8 årig häst som jag köpte i september, han har tidigare gått 120 på Irland! Hoppar jätte fint när hindrena ligger på den höjden! Men när dom blir lägre, kanske runt 80 och neråt så överhoppar han väldigt mycket, kanske så han är 50-60 cm över hindret! Värst blir de när man hoppar kanske 50-60 då tar han i ännu mer känns det som! Detta blir såklart jobbigt för mig som ligger på 80/90 nivå på tävling änså länge och ska hoppa banor och hinna svänga osv! Han blir även väldigt på när vi hoppar, inte så att han drar men ändå på ett sätt där de är svårt att ta tillbaka, betsla upp har jag provat och då blir han bara stressad! Har du något tips på bra övningar som kan få han att hoppa mer normalt även på låga hinder och där han lär sig att komma tillbaka å vara lugn och tänka mer?

 19. 1. Hvor mye vektlegges dressurarbeid med unghestene som skal gå sprang? Er det et mål å stille like høye krav til samling og bæring på dressurarbeidet hos en 3 til 5-års spranghest, som en dressurhest som trenes til unghestchampionater/fremtidig karriere, eller vektlegger man lydighet og smidighet mer hos den unge spranghesten?

  2. Innspenning av unghest. Hvorfor/hvorfor ikke (både under rytter og evt longering), og hvis ja – når, hvor og hvordan bruker man innspenning?

  3. Hvis man måtte velge; god sprangteknikk eller godt temperament(vil over hinderet-type hest)?

 20. Hur skulle ni lägga upp ett veckoschema för en nybliven femårig hopphäst om man vill försöka hålla den i fas för sin ålder?

 21. Hur tänker ni när ni stöter på en häst som är ”lite egen”? Antingen att den har exteriören lite emot sig eller att den inte verkar trivas ”i ramen”. Låter ni den tex gå med huvudet i vädret för att den är bekväm med det eller försöker ni få den mer ”korrekt” och hur går ni i så fall till väga?

 22. Hej!

  Hur tränar ni upp era hästar för att de ska klara av allt ståhej, hästar m.m. på tävlingsplatser och fortfarande kunna fokusera på ryttare och sin uppgift?

  Mvh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

*