Catharina Hansson

Ringer du veterinären när det behövs – eller när det är för sent?

Catharina Hansson | 18/12 - 2020

Av kommentarerna om den här texten har jag märkt att folk ofta inte orkar läsa till slutet och att man inte förstår vem som skriver.

  1. Texten är min (Catharina Hansson) och inte Agrias. Jag skriver dock med anledning av ett pressmeddelande som Agria skickade ut.
  2. Poängen med texten är: Ta hellre hjälp av veterinär en gång för mycket än en gång för lite. Nu är det enklare än någonsin och ofta gratis!


Så, här kommer texten:

Idag försöker försäkringsbolaget Agria skrämma upp oss hästägare med ett pressmeddelande där man påminner om att man inte kan räkna med försäkringen om man ”slarvar med hästhanteringen”. Och med all rätt!

Själv är jag av typen som inte tycker att man ska vara sjåpig – och har tydligen lyckats påverka mina barn att inte gnälla för mycket – jag lät en gång ett av mina barn gå runt med en bruten arm (!) innan min man, hans pappa, grep in och åkte till akuten.

Men hästarna har ju fortfarande inte lärt sig att prata, så där är det veterinär direkt som gäller om det inte är en väldigt liten skråma. Hellre en gång för mycket än en gång för lite!

Jag tror ärligt talat inte att det finns så många som ”slarvar med hästhanteringen”. Och nåde den som skulle försöka. I inackorderingsstall är trycket stenhårt, den som inte verkar ta hand om sin häst ordentligt får genast höra det. Hästfolk som alltid sätter hästen först har inte lärt sig att sköta sitt, hålla tyst och titta åt ett annat håll. De har, kan man säga, inte förstått det här med att ha god stämning…

Men det är såklart inte alltid så att grupptrycket får oss hästägare att ringa veterinär när det behövs. Det finns hela stall där veterinärer i princip är portade och alternativbehandlare och hästpratare eller stallets självutnämnda expert har företräde.
Det hör dock till undantagen. Väldigt, väldigt vanligt är det dock att hästägare tar det hela i fel ordning: När problem uppstår tar man hjälp av alternativbehandlare, sedan när det blir värre får veterinären komma – och då kan det vara för sent.

Jag säger inte att alternativ är fel, det finns ju massor med bra hjälp att få och så många otroligt kompetenta människor. Men grejen är väl att först låta veterinären ställa diagnos, se om man behöver behandla och sedan lägga till de alternativ som kan vara till hjälp. Det är därför det kallas komplementärmedicin – det kompletterar.

Och här kan man alltså få problem med försäkringen om man tar det i fel ordning – värt att komma ihåg. Låt mig saxa ur Agrias pressmeddelande:
– Man kan inte slarva med hästhanteringen och tänka att eventuella skador ändå kommer att täckas av försäkringen. Ett sådant tankesätt drabbar i första hand hästen som skadas i onödan eller blir ännu sjukare när den inte får rätt vård i tid. Men det innebär också att hästägare kan få ut lägre försäkringsersättning än vad de annars skulle ha fått, säger Mikael Theorén, affärsområdeschef häst och lantbruk på Agria Djurförsäkring.

Om man inte uppfyller oaktsamhetskravet kan det betyda att man får mindre ersättning från sin försäkring.

– Aktsamhetskravet för hästägare kan jämföras med att äga ett hus – det är självklart att inte lämna fönstret öppet och underlätta för inbrottstjuvar. Detsamma gäller för hästar – hästägare måste alltid sträva efter att hålla hästen frisk och skadefri, säger Mikael Theorén.

När jag växte upp var det inte något spring med veterinärer i stallarna. Hästar kunde vara ”tygelhalta”, sår kunde man sy eller tejpa ihop själv och hästägare gav själva lugnande medel när de tyckte att det behövdes. Det var nog mycket som var ont på den gamla goda tiden.

Idag är problemet mer att vi har brist på veterinärer och att det kan vara svårt att få någon att komma när det behövs. Men samtidigt har det blivit lättare än någonsin att få hjälp. Det finns fler djursjukhus att åka till när det värsta händer och vid mindre skador kan man ofta få hjälp inom en timme – kanske på sekunden – med teknikens hjälp.

Kanske har du en veterinär som du kan messa några bilder till för en första bedömning. Och har du försäkring hos Agria har du tillgång till gratis veterinärrådgivning via video i deras app Agria Vårdguide. Har du exempelvis Sveland får du fri rådgivning via appen FirstVet och har du Folksam har du rätt till 3 gratis tillfällen. Flera andra försäkringsbolag har också gratis rådgivning via FirstVet.

Jag har själv använt de här tjänsterna flera gånger och det fungerar fantastiskt bra. Man får hjälp så oerhört mycket snabbare än om man ringt ut en veterinär och ofta räcker det med den rådgivning man får på telefon om man själv är någorlunda van att behandla och ta hand om sår.

Det finns ingen anledning att inte låta veterinärerna hjälpa oss att ta hand om våra hästar nu när det har blivit lättare än någonsin.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här