Cath Bajs

Skitfrågor – hur gör ni?

Catharina Hansson | 30/3 - 2022

Det är krig i världen, dieselpriserna får oss på knä och vi har knappt vågat andas ut efter pandemin. Men inget engagerar som en rejäl skithög.

Enligt tidningen Smålänningen rörde en hög med hästbajs på gatan upp starka känslor i Virestads Facebookgrupp och skapade ”hätsk debatt” om vilket bajs – hund, häst eller katt – som är värst.
. .
En hundägare har skyldighet att plocka upp sin hunds avföring på alla offentliga platser. Att inte göra det anses vara nedskräpning enligt 29 kap 7 § miljöbalken vilket kan leda till böter eller fängelse i max ett år.

Enligt en undersökning som Agria Djurförsäkring har gjort har antalet hundägare som alltid plockar upp efter sina hundar minskat – från 91 procent för tre år sedan till 68 procent idag.

Trots det är svenskarna bäst i Norden på att plocka hundbajs. Motsvarande siffor är i Finland 37 procent, Danmark 59 procent och i Norge 58 procent.

. .

Men hästskit omfattas inte av lagen. Kanske för att alla i kvarteret borde tävla om att vara först med att ta en spade och hoppa ut över villastaketet och hämta in högen till sina rabatter (vilket man också tipsar om i Facebookgruppen).
. .
Själv brukar jag tvinga mina döttrar att hoppa av och sparka undan bajset i buskarna om någon av hästarna lägger en hög i villaområdet utanför vår gård. Ja, jag är inte längre 100 procent säker på att jag kommer upp igen utan pall…
(Minns nostalgiskt tiden när man slängde sig upp utan stigbyglar och försöker få döttrarna att lära sig det – men de är fostrade på ridskola så det kan vi glömma.)
Det har också hänt att jag dragit iväg på cykeln med en grep för att städa efter hästen när jag varit ute ensam och inte haft några yngre att bossa över.
. .
Är nu lite nyfiken på hur ni andra hästägare och ryttare gör! Har ni lärt hästarna att stanna och bajsa in i terrängen istället för att lägga högen på gatan? Plockar ni upp? Sparkar ni bort? Eller låter ni det helt enkelt ligga – det är ju faktiskt inte olagligt?

. . .

PS. Insåg senare att tidningen Smålänningen kanske har lite nyhetstorka trots krig och elände. Med tio kommentarer i Facebookgruppen ”Det är i Virestad det händer” känns detta inte som en ”shitstorm”.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här