Vad betyder liv för dig?

Catharina Hansson | 25/3 - 2020

När jag växte upp och började hålla på med hästar fanns det en sak som var det ultimata, mest fruktansvärda djurplågeri man kunde ägna sig åt. Den största dödssynd som en hästägare kunde begå: Att låta en sjuk, skadad eller kanske i vissa fall bara gammal och trött häst – leva.

Det ansågs självklart att man som ansvarstagande hästägare måste ”ända hästens lidande”, vare sig det var fråga om dåliga luftrör, hältor eller ålderskrämpor.
Själv hade jag en häst med luftrörsproblem och blev flera gånger uppmanad att ta bort honom, särskilt som jag hade en försäkring som skulle möjliggöra köp av en ”bättre” häst.

Gradvis, men ganska snabbt, har attityden förändrats. Idag behandlar vi hästar i månader eller år för att försöka rehabilitera skador och låta dem läka. De hästar som inte kan tävlas får ofta ett nytt liv som fritidshästar eller sällskapshästar. Många låter sina gamla hästar leva pensionärsliv i många år innan de går vidare till de evigt gröna ängarna.

Någon enstaka gång hör man andra röster som tycker att vi drar ut på hästarnas lidande. Men desto fler tycker att vi borde låta våra hästar leva ännu längre.
Vad tycker du själv? Vad är ett hästliv för dig? Något okränkbart som vi ska vårda till varje pris? Eller är det fel att utsätta hästar för ibland kanske smärtsamma behandlingar och långa konvalescenser istället för att snabbt befria dem från lidande?

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här