Felicia Grimmenhag. Foto Catharina Hansson

Galopp eller inte galopp?

Felicia Grimmenhag | 11/11 - 2019

Förra helgen var jag och red en Pay & Ride, närmare bestämt L:A3. Det var väldigt kul och annorlunda från vad jag brukar rida när jag är i en ”tävlingssituation”, vilket kändes befriande.

Förstå mig rätt. Jag gillar att tävla internationellt i paradressyr, och det finns fortfarande saker som jag måste jobba på för att bli bättre där. Men för att bli bättre måste man utmana sig själv och utvecklas som ryttare. Och framförallt hålla motivation uppe.

Jag drivs väldigt mycket av att utvecklas och nå nya milstolpar. Kan tänka mig att många känner igen sig i det? Därför är det inte logiskt för mig att träna på t ex skänkelvikningar och bakdelsvändningar varje dag jag har ett dressyrpass. Jag vill träna svårare moment som skolorna i trav och galopp, förvänd galopp osv.

Även fast momenten inte är något jag sedan kan ta med in när jag tävlar internationellt, så kan det hjälpa mig med förarbetet på hemmaplan. Det hjälper till med vår kommunikation, tekniska förmåga som ekipage och kondition. Det hjälper oss båda att hålla motivationen uppe och hitta nya delmål att sträva efter.

I mina program har jag ingen galopp och även fast man kan välja att ha med galopp i kuren så är det något som jag aktivt har valt bort. Dels för att jag inte har känt mig säker på den och för att man inte vill att Tarot ska råka falla in i galopp i de andra programmen. Nu har Tarot inte haft en tillstymmelse till att falla in i galopp någonsin, men självklart är det en avvägning om man skulle välja in galopp i kuren.

Jag har alltid haft ett system innan vi åker iväg på tävling, och det är att inte galoppera 1-2 veckor innan alls. Just nu sitter jag och klurar på en ny kur, och har funderat lite på galopp. Om jag skulle välja in galopp i programmet blir det inte en högre svårighetsgrad, utan det är mest för intrycket. Och om man isf misslyckas med galoppen förstörs det allmänna intrycket.

Samtidigt är mina största svagheter skolorna, skänkelvikningarna och andra sidförande rörelser. Man vill att kuren ska vara spännande och jag har tidigare haft problem med att fylla ut mitt program då jag bara haft med obligatoriska rörelser och inget annat. Jag står just nu och funderar på hur jag ska göra och vad jag ska ta med, alla dessa val…

Så jag antar att jag får klura lite till och testa mig fram helt enkelt.

 

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

För ett år sedan jobbade jag fortfarande med att rida förvänd galopp på halvcirkel utan att Tarot skulle slå om. Progress!!

Ett inlägg delat av Felicia Grimmenhag (@feliciagrimmenhag)

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här