Jag delar ofta upp problem i tre olika kategorier

Felicia Grimmenhag | 29/5 - 2019

Idag är det onsdag och jag känner mig pigg, fräsch och motiverad.

Jag har haft en period som har varit lite tuffare de senaste veckorna. Det har varit lite motgångar, det har varit långa resor, jobb och förväntan. För mig är det absolut jobbigaste de långa resorna, vilket jag tror många skulle hålla med om ofta är tufft.

Det är frustrerande när man hamnar i en period när man känner sig trött. Jag har känt mig trött fysiskt vilket har gjort att när jag kommit hem från jobb eller stall har jag bara lagt mig på soffan och legat där. Det har varit en period med en del fantomsmärtor i ena benet, mycket ont i rygg, axlar och huvudvärk.

Fysiken påverkar sedan ofta det mentala på mig. Man är trött i kroppen och då blir man trött i huvudet. Man har svårt att koncentrera sig och man har svårt att vara effektiv. När man sedan inte orkar vara effektiv får man dåligt samvete för att man VILL vara effektiv. Man hamnar efter med saker som man vet måste göras osv.

Det är då skönt när man äntligen kommer ur den negativa spiralen och får fokus igen. Man åter känner sig stark i kroppen och inspirerad till alla spännande projekt man håller på med. Hur kommer man ur den där spiralen som man lätt hamnar i?

Sanningen är att jag inte kan säga att du måste göra EXAKT såhär. Men det jag vet är att du måste lyssna på din kropp och ditt sinne. Du måste lyssna på vad kroppen behöver. Behöver den mer vila? Behöver den nyttigare mat? Behöver den träning? Sådant som vi ibland kan vara lite dåliga att lyssna på. Jag kan helt ärligt säga att om jag en hel vecka äter onyttigt så är jag inte lika fräsch som om jag ätit mat med rätt fett, protein och fibrer.

På samma sätt som om jag inte tränar. Då är jag ofta inte lika stark i kroppen efter ett tag, till skillnad från att jag gör mina tre pass i veckan på gymmet. Jag behöver träna kroppen för att komma igång, bli starkare, träna fokus och bli en bättre ryttare.

På samma sätt måste jag lyssna på mitt sinne. Gör jag det jag behöver? Sover jag tillräckligt på nätterna för att sedan vara alert och pigg under dagen? Vad gör jag för att motivera mig de dagarna där allt känns tufft? Har jag några knep för att få mig själv ännu mer motiverad? Om jag ibland sjunker ner i tankarna som skapar negativitet, vad gör jag för att komma ur dem?

Personligen har jag mina egna strategier för att komma vidare. Mitt problem som ofta sätter stopp är det fysiska, för det kan jag inte påverka på samma sätt som det psykiska.

Jag delar ofta upp problem i tre olika kategorier: Det JAG kan påverka, det ANDRA kan påverka och det INGEN kan påverka. Jag kan påverka att jag har fått den återhämtning jag behöver. Du har tagit ansvar över att du har tagit hand om min häst den dagen jag bad dig att göra det.

Men när det kommer till saker som man inte riktigt kan påverka, som en sjuk häst eller en bil som går sönder. Då brukar jag bara lösa problemet och gå vidare. Då är det ingen idé att hetsa upp sig för det är ändå ingenting man kan påverka.

Men däremot det jag och du kan påverka, där krävs det reflektion om det ändå inte sköts. Om sömnrutiner, matrutiner, stallrutiner, jobbrutiner, familjerutiner osv inte sköts. Då blir det ett problem om vi hamnar i en spiral nedåt och sedan inte förstår hur vi hamnade där.

Man kan ibland hamna ganska långt ner på botten, som man kanske hade kunnat påverkat genom att förebygga.

Ibland kan man hamna på botten och må dåligt över saker man inte kan påverka, och då är det en helt annan sak. Men det gäller att särskilja dessa och ta ett ansvar över sig själv och de människorna runtomkring en.

Därför försöker jag alltid förebygga så mycket jag kan och i perioder där det är lite extra tungt, se över vad det är jag behöver. Ibland är det kanske att bara ligga på soffan, men ibland är det faktiskt också att släpa sig till gymmet. Det är inte alltid kul i stunden men det skapar förutsättningar att må bättre, oavsett om det är psykiskt eller fysiskt.

För det gör att jag, just idag känner mig väldigt pigg och glad!

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här