Jag måste också vara i tävlingskondition

Felicia Grimmenhag | 11/1 - 2019

Det har nu gått några veckor sedan jag började rida. Förra fredagen var första gången efter min lilla avramling som jag galopperade. Det kan ju tyckas att man ska ta det lite lugnt sådär i början, men ni vet hur det blir? Bara några varv på volten tänker man, och helt plötsligt har man galopperat runt i något som känns som en evighet i olika tempon, mellan hinder och gjort ett tiotal övergångar.

Bör jag ens nämna träningsvärken som sakta började smyga sig på under kvällen och under nästkommande dag spred sig över mina muskler? Två dagar senare skulle jag rida igen och jag kände mig på riktigt som ett kylskåp. Låren, rumpan och magen hade tagit rejält med stryk och ridpasset gick tillslut ut på att bara genomlida det, haha.

Jag ska vara helt ärlig och faktiskt säga att jag hade glömt lite hur mycket ridningen faktiskt tar på kroppen. När man är van vid att rida flera gånger i veckan och sedan sitter upp efter ett långt uppehåll får man en rejäl reality check. När människor säger att hästen gör allt arbete i ridningen – HAHAHA! Säg det till mina magmuskler som strejkade när jag dagen efter var tvungen att ta mig upp ur sängen.

Men jag känner också hur jag har tappat muskler. Inte för att jag rider så mycket sämre för det, men ändå gör jag det. Det som jag känner jag har tappat mest är inte tekniken eller konditionen, utan koordinationen. Lite av musklerna har under de här månaderna gått från muskler till fett och det märks – TYDLIGT! När man ska sitta när i sadeln och ha kontroll över hela kroppen har man inte den kontrollen man hade innan. Det lilla extrafettet som har satt sig på min kropp gör en väldigt stor skillnad, och gör att det blir ännu mer fysiskt ansträngande för mig att rida.

Så nu är det träning som gäller! Inte bara ridning utan även styrketräning. Det är dags att bli riktigt stark och fit igen och förbereda inför tävlingssäsongen. Bättre mat och återhämtning står också på listan. För att klara både tävlingar och långa resor krävs det en kropp som mår så bra som möjligt.

För jag kan ju inte kräva att hästen är i tävlingskondition, om inte jag också är det.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här