Felicia Grimmenhag. Foto Catharina Hansson

Nya utmaningar

Felicia Grimmenhag | 1/4 - 2020

Inställda tävlingar, restriktioner för hur man ska röra sig ute, hur försiktig man ska vara och helst undvika kontakt med andra.

Jag har sett mycket kommentarer om hur hemskt det är att tävlingar är inställda på Facebook de senaste dagarna. Även om jag kan förstå frustrationen hos vissa och att det ”bara” är en dressyrtävling med max 10 ekipage på plats, så tycker jag ändå någonstans att man måste se helheten.

Jag sitter just nu hemma och är sjuk, lite sjukare idag än igår. Jag tar mitt ansvar även fast jag i vanliga fall kanske hade befunnit mig på jobbet, i a f igår. Jag läser lite gamla hästtidningar, bättrar på- och uppdaterar min kunskap. Jag har antagit en ny utmaning vilket är att hålla mina växter Basilikan och Hortensian vid liv. En otroligt svår uppgift för någon som helt saknar gröna fingrar och dödat alla tidigare växter i sitt liv.

Det är kanske det vi måste göra nu när vi inte kan åka iväg och tävla. Hitta nya utmaningar, vare sig det är i stallet eller i vardagen. Vi hästmänniskor blir ofta så uppsluppna i stallet och ridsporten att vi ibland kanske glömmer hur vi ska stimulera oss på andra sätt. Var hittar vi utmaningar när vi inte är i stallet?

Självklart kan man fortsätta utmana sig i stallet och i ridningen. Man kan kanske testa lite svårare saker i ridträningen eller lite andra saker än vad man vanligtvis gör. Man kan kanske lära sig av boxgrannen hur den jobbar kring styrketräning med hästen eller hur hen bandagerar ett ben. Hjälpa varandra lite extra i ridningen kanske?

Men du kanske ska ta dig tiden nu att läsa den där boken du aldrig kom till ro och läste? Lägga det där pusslet du tänkt att du ska lägga i ett år? Måla den där väggen du aldrig kom till skott med? Hålla dina växter levande? Lära dig hur man löser sudoku? Lära dig att laga mat eller baka? Lära dig mer om hästen och dess anatomi? Kanske lära dig att ta det lite lugnt?

När jag fyllde år hade jag tre kompisar hemma hos mig som jag hade anordnat en skattjakt till. Det är ett tips till er som känner er väldigt uttråkade just nu och behöver en utmaning. Det är ganska mycket jobb att organisera en ordentlig skattjakt, men sen kan alla, oavsett ålder vara med. Om ni har ett stort hus är det perfekt, för då behöver man inte ens röra sig utanför dörren.

En skattjakt kan bestå av ledtrådar (gåtor, anagram osv) och utmaningar. Jag kan utlova massor av skratt och spänning. Jag hade satt en tidsgräns på 1 timme som mina kompisar skulle slutföra skattjakten på. Den här gången jobbade de som ett lag, och oj vilket samarbete det blev. Jag var väldigt imponerad hur fort de löste alla gåtor och kom iväg. Men jag hade inte varit alltför generös eftersom det ändå tog 45 min för dem att slutföra jakten.

Min poäng är att vara kreativ och inte deppa. Ha tålamod och fastna inte vid att dina planer inte kommer bli av de närmsta månaderna. Jag har genomfört så många rehabiliteringar i mitt liv att tålamod är mitt andra namn. Det är bättre att rida ut stormen, för nu är det faktiskt viktigare saker som står på spel än t ex tävlingar. De enda personerna jag förstår och känner med, är de som livnär sig på tävlingar. Vi andra klarar oss nog ganska bra ändå.

Men om du vill ha ett mål och tävling att sträva mot så har ju Ridsportens Innovationer tagit till ett fantastiskt initiativ där man kan tävla ”online” så att säga. Det här gäller för alla som tävlar L:C – MSV:B. Jag länkar här nedanför.

Detta är ett blogginlägg. Det är skribenten som står för innehållet i texten, inte Ridenews.

Följ mig här